Privatni vrtići postali unosan biznis u Beogradu – Za otvaranje potrebno oko 30.000 EUR
| Izvor: Novosti

Otvaranje privatnih obdaništa u Beogradu, posle uvođenja subvencija od grada, postao je pravi biznis. Trenutno se na spisku verifikovanih privatnih vrtića nalazi 89 predškolskih ustanova, a u februaru prošle godine neposredno po donošenju gradske odluke, bilo ih je 52. Očekuje se da će do septembra zeleno svetlo dobiti još privatnih obdaništa, čija akreditacija je u toku, pa će brojka preći 100.

Iz Udruženja privatnih vaspitača upozoravaju roditelje da obrate pažnju prilikom upisa deteta u vrtić. Dešava se da privatna predškolska ustanova reklamira upis uz subvenciju, iako su tek u toku radovi na sređivanju prostora i još nije ni predat zahtev za akreditaciju, niti je započeo postupak kontrole ispunjenosti propisanih kriterijuma. Nije retko i da se „preko noći“ neka privatna zanatska radnja preregistruje i postane obdanište.

– Dešava se da frizerski saloni postaju vrtići. Ima objekata gde roditelji ne mogu da uđu unutra i vide prostor, već postoji personal koji dočekuje i izvodi decu – rekla je Slavijana Filipović, predsednik Udruženja privatnih obdaništa.

– Roditeljima je najbitnije da je vrtić na mestu koje im odgovara, iako većina vozi decu kolima. Retko ko pita ko tu radi, kome ostavljamo dete, koji su programi… Ima objekata gde sve šljašti, a suština je računica na digitronu. Iako je ideja sa uključivanjem privatnih vrtića i sistem subvenicija odlična, može se desiti da izmakne kontroli ako inspekcija ne radi svoj posao – naglasila je Filipović.

Među privatnim predškolskim ustanovama koje su akreditovane odnedavno se nalazi i jedna u kojoj boravak košta neverovatnih 500 EUR mesečno. Opravdanje za ovu cenu je što časove muzičkog u obdaništu drži jedna poznata pop pevačica.

Za otvaranje privatnog vrtića potrebno je oko 30.000 EUR. I dok je nekada popunjavanje grupa bilo postepeno iz godine u godinu, zbog uvođenja subvencija, kapaciteti se, uglavnom, odmah popune.

Isplata subvencija iz gradske kase na račun roditelja ide po planu i nema većih poteškoća. Jedino što roditelji moraju da plate pun iznos za prva dva meseca, pa im grad refundira deo tog novca u iznosu od 80% od ekonomske cene u državnom vrtiću.

KONKURS ZA PREDŠKOLSKU USTANOVU

Prošle godine u privatne vrtiće je upisano oko 5.000 mališana, dok ove ima mesta za nešto više od 2.000. Uz odbijenicu iz državnog obdaništa, roditelji mogu da konkurišu za upis u privatnu predškolsku ustanovu. Privatna obadništa rade, trenutno, u 108 objekata, ali taj broj će, svakako, biti veći.