POslovna akademija
POslovna akademija edukativnog centra eduka Plus

Privatnici u Srbiji ne žele da prodaju svoje firme – Većini cilj da vlasništvo ostane u krugu porodice

Privatnici u Srbiji ne žele da prodaju svoje firme – Većini cilj da vlasništvo ostane u krugu porodice
Izvor: eKapija

Čak 92% preduzetnika starijih od 55 godina ujedno su i vlasnici i osnivači preduzeća – bez ličnog iskustva u biznis transfer procesu i preuzimanju preduzeća od prethodne generacije. Oni, pored vlasničke, imaju i menadžersku funkciju u preduzeću u 80% slučajeva.

Kompanije koje imaju iskustva u transferu poslovanja u Srbiji broje se u promilima, pokazuju rezultati istraživanja koje je sproveo Adizes SEE.

Upravo nedostatak iskustva u transferu poslovanja predstavlja otežavajuću okolnost u sprovođenju tog procesa u Srbiji, s obzirom na to da je većina preduzeća u Srbiji osnovana 90-ih godina 20. veka i u njima se očekuju transferi na upravljačkim pozicijama.

U Evropskoj uniji udeo preduzeća koja se prodaju nakon povlačenja vlasnika iz poslovanja je gotovo 40%, a oni imaju iskustva u transferu poslovanja i postoji razvijen sistem podrške za vlasnike kompanija u tom procesu.

U Srbiji samo 6% vlasnika misli da će preduzeće biti prodato. Čak 77% njih živi u nadi da će porodica da nastavi poslovanje i održi vlasništvo nad preduzećem.

Takođe, preko 72% anketiranih vlasnika u Srbiji računa da će preduzeće u budućnosti voditi neko od članova porodice, a od toga 92% očekuje da će to biti njihovo dete. Prema istraživanju sprovedenom u EU, praksa pokazuje da se rukovođenje prenosi na članove porodice u samo 15-35% preduzeća.

Visoka očekivanja vlasnika preduzeća u Srbiji o prenošenju poslovanja na članove porodice odraz su, u velikoj meri, njihovih želja i vizije koja tek treba da se suoče sa realnim mogućnostima – spremnosti i sposobnosti članova porodice.

Na prvi pogled značajan procenat vlasnika, njih 57%, intenzivno razgovara sa svojim naslednicima o budućnosti preduzeća. Ali, s obzirom na to da je anketa rađena sa vlasnicima koji imaju više od 55 godina, nije zanemarljiv podatak da njih čak 34% o ovome uopšte ne razgovara sa svojojm decom koja su u 80% slučajeva starija od 20 godina. Jedan od rizika odlaganja razgovora je gubitak kompetentnih članova porodice, ali demotivisanih zbog činjenice da vlasnici nisu spremni za razgovore na temu promene uloga u budućnosti.

Istraživanje je pokazalo da samo 19% vlasnika gleda na biznis transfer proces kao svoje potpuno povlačenje iz vođenja preduzeća. Ostali svoju povezanost sa preduzećem planiraju i dalje u vidu uloge savetnika (45%), zaposlenja na puno radno vreme na nekoj drugoj poziciji (20%) ili nepunog radnog vremena (12%).

Pročitajte takođe

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018.

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018. Izvor: eKapija …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *