Privreda se nada smanjenju poreza i doprinosa na oko 40% zarade – U većini zemalja regiona nameti niži za trećinu
| Izvor: RTS

Da bi se podržala privreda i ubrzao ekonomski rast, država će, kako se najavljuje, u drugoj polovini naredne godine smanjiti poreze i doprinose na zarade i druge poreske stope. Privreda smanjenje nameta na rad traži već 10 godina, jer su, kažu, u većini zemalja regiona niži za trećinu. Stručnjaci su saglasni – smanjenje je potrebno, ali uz očuvanje stabilnosti prihoda u državnu kasu.

Za svakog radnika državi se plaća 10% poreza na zaradu, a onda i poslodavac i zaposleni plaćaju doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje i za nezaposlenost.

– Na 100 dinara neto zarade država uzima 64 do 67 dinara, zavisno od visine zarade – ističe Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku.

Smanjenje nameta na zarade je put kojim se mora ići, kažu stručnjaci, ali oprezno.

– Doprinosi i indirektno porezi, pre svega PDV, su osnovne pozicije koje pune budžet. Prema tome, nema velikog igranja u smislu eksperimenata sa jednom takvom merom. To je bila jedna od osnovnih prepreka da prethodne vlade to urade – kaže ekonomista Ivan Nikolić.

Kad se država odrekne dela prihoda mora to negde da nadoknadi, na primer, boljom naplatom postojećih poreza pre svega na imovinu i daljim smanjivanjem sive ekonomije.

– Mi smo rezultate smanjivanja sive ekonomije imali već ove godine. Rast prihoda od akciza i od poreza na dodatu vrednost je višestruko veći od rasta proizvodnje, prometa itd. Međutim, mi i dalje imamo veliki udeo sive ekonomije – ističe ekonomista Stojan Stamenković.

O procentu mogućeg smanjenja nameta na zarade ekonomisti ne bi da nagađaju. Privreda ima računicu.

– Za sada bi bilo dobro da porezi i doprinosi budu na nivou kao što je u većini istočnoevropskih zemalja – 40-42%. To bi bilo značajno rasterećenje. Mi bismo bili konkurentni s državama kao što su Slovačka, Češka, Mađarska, bili bismo konkurentniji u odnosu na Bugarsku, gde je poslednje tri godine otišlo najviše investitora u regionu – ukazuje Rajić.

U Bugarskoj su nameti na zarade najniži – 20%, u Albaniji 25%. Od nas veće poreze i doprinose na rad u regionu imaju Crna Gora i Slovenija.