Privreda smanjila dug – Firmama u prvom kvartalu 2017. odobreno 180 milijardi dinara kredita
| Izvor: Novosti

Banke su za prva tri meseca 2017. godine otpisale 3,6 milijardi dinara problematičnih kredita koje godinama nisu mogle da naplate od privrednika. Prema podacima najnovijeg, majskog izveštaja o inflaciji Narodne banke Srbije, banke su dodatno prodale još 5,1 milijardu dinara loših zajmova. Reč je o onim kreditima za čiji otkup su privatne agencije za naplatu potraživanja imale finansijski interes.

– Posledica otpisa i prodaje problematičnih kredita bilo je smanjenje potraživanja banaka od privrede. Posmatrano po namenama, najveći deo potraživanja banaka od privrede činili su krediti za obrtna sredstva – 46,8%.- ukazuje se u izveštaju.

Gledano po sektorima, od početka godine povećana su potraživanja od preduzeća iz sektora građevinarstva, trgovine i energetike, dok su od ostalih sektora smanjena.

– Učešće problematičnih zajmova u sektoru privrede dodatno je smanjeno na 17,1% u martu, i to je najniža vrednost ovog pokazatelja u proteklih osam godina – ukazuje NBS.

U izveštaju se ističe da je firmama u prvom tromesečju odobreno novih 180,7 milijardi dinara kredita, što je oko milijardu i po evra. Međutim, analiza NBS pokazuje da su privrednici imali povoljnije uslove po pitanju roka i maksimalnog iznosa zajma, ali su im bankari pooštrili garancije, postavljajući im oštrije uslove u vezi sa hipotekama, zalogama i ostalim jemstvima.

Preduzeća i preduzetnici, prema podacima Udruženja banaka Srbije, trenutno otplaćuju 1.353 milijarde dinara kredita, a stanovništvo 823 milijarde. Građani su, za razliku od privrednika, mnogo bolje platiše. Oni tek svaki deseti dinar bankama vraćaju sa zakašnjenjem, dok je procenat docnije kod preduzeća veći (14,2% ukupnog duga).

I podaci NBS i Udruženja banaka pokazuju da građane najviše interesuje – keš.

– Krediti stanovništva su u prvom tromesečju povećani za 23,1 milijardu dinara – ističe se u izveštaju NBS.

– Rastu, a i dalje najviše doprinose gotovinski krediti, ali se sve više povećava i stambeno kreditiranje, pa je učešće ovih hipotekarnih zajmova dostiglo udeo od 18% u ukupnim novoodobrenim kreditima.

Refinansiranje

– Kod građana je primetno povećano refinansiranje postojećih stambenih kredita, što se može dovesti u vezu sa korišćenjem mogućnosti zaduživanja pod povoljnijim uslovima, s obzirom na znatno smanjenje kamatnih stopa u prethodnom periodu – ukazuje NBS.

Prema podacima Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije, stanovništvo trenutno otplaćuje ukupno 81 milijardu dinara svih refinansirajućih zajmova.