Privrednici odlučuju o posledicama neplaćanja članarine PKS – Godišnja obaveza i do 2,2 miliona dinara
| Izvor: IloveZrenjanin

Od 1. januara 2017. godine na snagu je stupio zakon kojim je propisano da je članstvo u Privrednoj komori Srbije obavezno. Deo privrednika tvrdi da je ta odredba protivustavna i kažu da dobrovoljno neće plaćati članarinu.

Iz PKS poručuju da će Skupština te institucije formirati komisiju koja će biti sastavljena od privrednika. Ta komisija će odlučiti da li će i kakve sankcije preduzimati protiv članova koji ne ispunjavaju svoju zakonsku obavezu.

– Skupština PKS će formirati komisiju koja će se baviti praćenjem izvršenja plaćanja članarine. Ona će odlučivati o tome da li u nekim slučajevima treba da bude smanjena članarina ili nešto drugo. I ona će doneti odluku šta sa onim privrednicima koji ne izmiruju svoju zakonsku obavezu – kaže Mihailo Vesović, zamenik generalnog menadžera PKS.

– Nikada do sada, čak ni kada je bila obavezna članarina do 2013, nismo tužili one koji članarinu nisu plaćali. To nije bio manir kojim bi PKS ikada nastupala prema svojim članovima. Ukoliko privreda želi da ima finansiranje učešća na sajmovima, razne međunarodne aktivnosti i edukacije koje su besplatne, mi moramo da obezbedimo sredstva za to. Ovde nije reč samo o platama zaposlenih u PKS – dodaje on.

Članstvo u nekoj organizaciji treba da bude dobrovoljno, a ne po sili zakona, kažu privrednici koji ne žele da budu članovi PKS. Među njima je i deo zrenjaninskih privrednika okupljenih u poslovno udruženje ZREPOK, kao i Asocijacija malih i srednjih preduzeća i druge organizacije.

Još pre mesec dana tražili su da se odluka preispita. Istovremeno, podnet je i zahtev Ustavnom sudu o oceni ustavnosti odredbe zakona koja propisuje da je članstvo u PKS obavezno, prenosi portal IloveZrenjanin.

Privrednici koji odbijaju da prinudno postanu članovi PKS tvrde da ta institucija ne zastupa interese privrede. U PKS kažu da pritužbe stižu od malog broja privrednika.

– Pritužbe čujem od grupa i asocijacija kod kojih ne možete da pobrojite po tri njihova člana. Oni su u medijima prisutni i glasni. Nemamo problem sa privrednicima koji žele aktivno da učestvuju u radu komore, a to je većina njih. Preko 75% kompanija na teritoriji Srbije nema obavezu da plaća članarinu. Još oko 20% kompanija ima simboličnu obavezu. Uveliko smo u kontaktu sa velikim kompanijama koje zapošljavaju veliki broj ljudi i imaju veliki prihod, jer se visina članarine određuje na osnovu poslovnog prihoda – kaže Mihailo Vesović, zamenik generalnog menadžera PKS.

U ovoj instituciji negiraju da je plaćanje članarine PKS dodatni udar na najzdraviji deo privrede, kako protivnici obaveznog članstva navode.

– Naprotiv, kompanije koje su bile članovi više komora u zemlji, sada će plaćati članarinu samo na jednom mestu, ne na tri. Niti pokrajinskoj, niti regionalnim komorama, već samo PKS. Uglavnom će te kompanije plaćati sada manje nego što su do sada plaćale. One kompanije koje nisu bile članovi nijedne komore sada će imati zakonsku obavezu da to postanu. To nisu kompanije koje su u fazi rasta, to su kompanije koje imaju visok prihod, ve’i od 20 miliona dinara. Srednje kompanije su kompanije koje imaju prihode do milijardu dinara i to nisu kompanije u problemu – objašnjava Vesović.

Ove godine se članarina u PKS kreće od 3.600 do 2,2 miliona dinara godišnje. Većina privrednika je oslobođena plaćanja, ali to ne znači da će tako biti i sledeće godine.