Privrednicima iz Vojvodine za nabavku opreme 625 miliona dinara
| Izvor: RTV

Novi konkurs Garancijskog fonda AP Vojvodine namenjen je odobravanju garancija za obezbeđenje kredita u okviru finansiranja nabavke nove opreme za mikro, mala i srednja privredna društva, kao i preduzetnicima i zemljoradničkim zadrugama, koji posluju najmanje tri godine na teritoriji AP Vojvodine.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić je, u prisustvu direktora Garancijskog fonda Gorana Vasića i predstavnika poslovnih banaka – AIK banke, Banke Intesa i Credit agricole banke, koji su potpisali juče sporazum o saradnji ovim povodom u Pokrajinskoj vladi – istakao značaj sektora kojem je ova podrška namenjena.
baner1
Pajtić je poručio da ovaj program namnjen podršci sektoru koji ima potencijal da povuče celu privredu napred, te naglasio da poljoprivreda najveća privredna oblast u Vojvodini.

– Oko 55% bruto društvenog proizvoda u našoj zemlji se realizuje zahvaljujući ovom sektoru, i pošto je to suštinski razvojni sektor mi smo opredelili da uz pomoć Garancijskog fonda i banaka, koje sa njim sarađuju 625 miliona dinara bude usmereno kroz izuzetno povoljne kreditne linije. Reč je o mnogo povoljnijim uslovima, nego u komercijalnim bankama, sa stopom od šest do šest i po posto kamate – rekao je on.

Prema njegovim rečima, krediti će se odobravati u rasponu od pet hiljada do 100.000 EUR u dinarskoj protivvrednosti, a rok otplate je do šest godina sa grejs periodom od 12 meseci.

Direktor Garancijskog fonda Goran Vasić pozvao je ovom prilikom da se ovoj aktivnosti priključe i lokalne samouprave. Kako je rekao, one mogu da raznim projektima svojih subvencija da ove kamate učine još povoljnijim. Zajedničke akcije mogle bi se realizovati, kao što već postoje na planu izgradnje staklenika, navodanjavanja i protivgradne zaštite, naveo je Vasić uz napomenu da je od ove godine Garancijski fond članica Evropske asocijacije garancijskih fondova što otvara novu mogućnost u okviru novih izvora finansiranja.