Privremena penzija dobiće rok važenja – U pripremi izmene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju

Privremena penzija dobiće rok važenja – U pripremi izmene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju
| Izvor: Novosti

Privremena rešenja o penzionisanju biće oročena na određeni period, a ukoliko ne pribave neophodne podatke na vreme službe Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fonda) moraće da rešenje proglase konačnim.

Na taj način će penzioneri izbeći plaćanje između dva iznosa penzije, koja je u nekim slučajevima bila i po nekoliko stotina hiljada dinara. Ovo je samo jedan od predloga za izmenu zakona o PIO, koja se razmatra u toku pripreme radne verzije ovog propisa.

Cilj te ideje je smanjenje broja privremenih rešenja, kojih je sada 85% od ukupnog broja izdatih rešenja u toku jedne godine. Prema podacima PIO, najčešći iznosi preplate su od 5.000 do 10.000 dinara, dok su u pojedinačnim slučajevima oni i mnogo veći.

– Kako je veliki broj rešenja privremen, zbog nepostojanja podataka o prosečnoj zaradi u godini u kojoj se ostvaruje pravo na penziju, treba pronaći metod utvrđivanja prosečne mesečne zarade u toj godini, čime će biti otklonjen jedan od razloga privremenosti rešenja – kaže Zoran Milošević, pomoćnik ministra rada.

– Planirane izmene odnosile bi se i na način obračuna poslednje godine staža osiguranja, u cilju smanjenja broja privremenih rešenja PIO fonda. To će za posledicu imati i veću pravnu sigurnost korisnika penzija.

Pročitajte takođe

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni YouTube će uskoro omogućiti pristup …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *