Prodate tri hale u industrijskoj zoni u Valjevu – Do kraja 2016. posao za još oko 160 radnika
Izvor: Kolubarske.rs

Valjevske firme kupile su za skoro 530.000 EUR tri hale u industrijskoj zoni, u Goriću na prostoru bivše fabrike nameštaja „Stefil“, ukupne površine 5.300 m2. Nakon prošlogodišnje prodaje četiri hale ostala je jedino neprodata hala „Kombidoza“ koja je, po odluci gradskog rukovodstva zbog lakše prodaje, podeljena na tri dela.

Preduzeće „EMCO“ je kupilo poslovni prostor površine od oko 1.700 m2 za 172.000 EUR uz obavezu da zaposli šest radnika. Firma „TIK“ je postala vlasnik poslovnog prostora od oko 1.750 m2 po ceni od 181.000 EUR, uz obavezu da naredne dve godine pokrene proizvodnju i zaposli sedam radnika, dok je objekat od oko 1.770 m2 za 175.500 EUR kupilo preduzeće „Poliform“, uz obavezu zapošljavanja sedam radnika u naredne dve godine.

– Kupovinom ove tri hale uvećava se broj preduzeća u industrijskoj zoni, ali i broj radnika kojih trenutno ima 340, a očekujemo da ukupan broj zaposlenih u firmama koje posluju u industrijskoj zoni do polovine godine bude blizu 500, što možda nije neki veliki pomak, ali je značajan – kaže zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.

Za ovogodišnje radove u industrijskoj zoni iz gradske kase biće izdvojeno oko 20 miliona dinara. Kovač najavljuje da će u narednih mesec dana biti gotov plan uređenja građevinskog zemljišta i program razvoja Industrijske zone, o čemu će se izjašnjavati odbornici na Skupštini grada koja će biti održana krajem februara ili početkom marta.

– Osim ova dva dokumenta, moramo u što skorije vreme uraditi i projekat uređenja i razvoja Industrijske zone sa kojim ćemo konkurisati kod Ministarstva za privredu za dobijanje posticajnih sredstava za uređenje tog prostora – kaže Kovač.

On najavljuje da će u ovoj godini biti završena i projektna dokumentacija saobraćajnice koja bi od obilaznice Valjevo-Užice prolazila kroz celokupnu Industrijsku zonu, jer, kako reče, bez saobraćajne veze neće moći da funkcioniše.

– Planirano je da ta saobraćajnica bude izgrađena u naredne tri-četiri godine, kada će biti otkupljeno još nekoliko parcela u neposrednoj blizini, čime će biti proširena površina Industrijske zone. U toku je i postupak koji se vodi sa „Jablanicom“, tako da bi se i ta lokacija mogla priključiti industrijskoj zoni – navodi zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.

Za proteklih godinu dana prodato je sedam hala u industrijskoj zoni, koje su u vlasništvu grada. Početkom novembra prošle godine prodata su tri objekta, ukupne površine preko 15.900 m2 za 560.000 EUR, a vlasnicu su postale valjevske firme „Samedi“, „Termo sistem tehnika“ i „Gradnja beton“. Ranije je halu u industrijskoj zoni od 3.940 m2 kupila firma „ABC-test“.