Profesionalni šetač pasa postaje popularno zanimanje i u Srbiji – Cena usluge u proseku 300 dinara po satu
| Izvor: Dnevnik

Uslužno šetanje pasa je u poslednje vreme i kod nas postao popularan način obezbeđivanja dodatnih prihoda. Oglasa za pružanje takvih usluga je sve više, a mogu se naći na internetu, u izlozima pet-šopova, ili putem preporuke.

Da se radi o aktivnosti koja ima ozbiljan potencijal, govori i to što je Kinološka akademija iz Beograda pokrenula kurs za sve one koji žele da se profesionalno bave pet-sitingom i šetanjem pasa, a koji se održava i u našem gradu.

– Potreba za uslužnim čuvanjem i šetanjem kućnih ljubimaca, a prvenstveno pasa, iz godine u godinu raste, naročito u većim gradovima, gde zbog načina života, dosta vlasnika ne može dovoljno vremena da posveti svojim ljubimcima – objašnjava direktor Kinološke akademije Darko Drobnjak.

Po njegovim rečima, interesovanje za kurs je veliko, a do sada su tečaj završile tri grupe polaznika, s ukupno 13 diploma o završenoj obuci. Postoje dva upisna roka, jesenji termin, kada se predavanja održavaju u Novom Sadu, i prolećni, kada su u Beogradu. Broj polaznika po upisnoj grupi, kako kaže Drobnjak, ograničen je na deset, da bi se sa svima moglo raditi interaktivno.

On kaže da je polaznicima omogućena i praksa u jednoj od registrovanih agencija za pet-siting u Beogradu. Moderator kursa je bihevijoristkinja i jedan od stručnjaka za ponašanje i korekcije poremećaja ponašanja kod pasa, ali i drugih životinja, dr Dunja Kovač. Kako kaže Drobnjak, mnogi polaznici su ubrzo krenuli i da rade posao za koji su dobili diplomu Kinološke akademije.

foto: Pressmaster/shutterstock.com Pošto se radi o kursu koji je relativno nov na našim prostorima, postoji i veliki broj šetača pasa koji su počeli time da se bave bez sertifikata, imaući u vidu da je za tako nešto presudna ljubav prema tim životinjama, kao i osnovno predznanje, koje nije teško naučiti. Jedna od takvih je i dvadesetpetogodišnja Sanja Živanić, koja se time bavi od 2008. godine.

– Prvu godinu su me zvali samo novinari, ali su posle došle i prave ponude – seća se Sanja. – Počela sam time da se bavim jer volim pse, a zanimljivo je to što u tom poslu pre svega dosta naučiš o ljudima i njihovom načinu razmišljanja.

Kao kaže, cena šetnje varira u zavisnosti od veličine i starosti kuce, a prosek je 300 dinara po satu. Reklamira se na internetu i, kaže, ima posla, opisujući to kao hobi koji je plaćen. Ipak, kako kaže, nije za svakoga. – Moraš da znaš kao da reaguješ, nekada da budeš hladnokrvan, oštar i strog, ali i da znaš da se maziš – kroz osmeh dodaje Sanja Živanić.