Profesorka geografije iz Valjeva napravila biznis sa kolačima u SAD – Vanilicama oduševila Amerikance

Profesorka geografije iz Valjeva napravila biznis sa kolačima u SAD – Vanilicama oduševila Amerikance
| Izvor: Blic

Srpske vanilice, rozen-tortice i pite s jabukama nadaleko su čuvene u SAD, i to zahvaljujući Valjevki Vesni Đurđević, koja je ovim slatkišima „zarazila“ američko tržište.

– Nezaboravni miris detinjstva sa starinskog šporeta, dok su mama i baka pravile sitne kolače – objašnjava profesorka geografije, koja je udata u Čikagu i punu deceniju živi u SAD, kako su je ove domaće poslastice vraćale u Srbiju tokom prvih godina boravka preko bare.

U međuvremenu njeni slatkiši postali su dobar biznis i oduševili probrano američko tržište hrane.

– Pravljenje kolača mi je bio hobi i dok sam završavala koledž za engleski jezik i američku kulturu. S vremena na vreme sam ih donosila na pijacu, gde sam upoznala porodicu poznatog pekara Dušana Katića, koji mi je dao neke korisne savete u vezi s daljim poslovanjem. Obezbedila sam sve potvrde i ateste, a potom stekla zvanje menadžera za bezbednost hrane i jedna sam od dva menadžera u državi Ilinois za ovu vrstu hrane. Posle je sve krenulo vrlo dobro, moji kolači su postali tražena roba, a ja sam dobila šansu da u Whole foods marketu učestvujem u časovima kuvanja, gde dajem praktične savete, ne samo za kolače, nego i za gibanicu i druge naše specijalitete – ponosno priča Vesna.

Kako kaže, vanilice su broj jedan po popularnosti i tražnji među Amerikancima, ali ne zaostaju ni pita sa jabukama, rozen-tortice, medenjaci, bajaderice i badem kiflice.

– Veoma ih je interesantno videti kada dođu na moj štand i počnu da fotografišu i snimaju. Neki priznaju da ne jedu kolače, ali gledaju i analiziraju. Žene su konkretnije, pitaju kako se prave, šta treba od materijala i žele da znaju istoriju kolača. Bila im je mnogo interesantna priča o liciderskom srcu, posebno kada su saznali da je kupovinom takvog medenjaka devojci na našim vašarima momak tražio put do njenog srca – kaže ona.

Sa cenama od 6-8 USD po pakovanju, Vesnini sitni kolači brzo planu, s obzirom na to da ih odlikuju iskuljučivo prirodni sastojci, bez aditiva i veštačkih boja. Posao je, kako kaže, došao do tačke kada su kapaciteti njene kuhinje postali mali.

– Naime, u ovaj program uključeni su i italijanski slatkiši pošto mi je suprug italijanskog porekla. Još razmišljam da li ću da otvorim poseban lokal. Ako budem morala da zaposlim nekoga, važno mi je da prihvati moju filozofiju širenja srpske kulture i kuhinje – poručuje Vesna.
Nađite druge dokumente u kojima se pominje

Pročitajte takođe

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018.

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018. Izvor: eKapija …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *