Proizvođač grejnih tela „Zoppas“ zainteresovan za investicije u Kikindi – Moguć posao za 200 radnika
| Izvor: Novosti

Značajna strana investicija, svi su izgledi, na pragu je da se realizuje u Kikindi, a kako je najavio prvi čovek Kikinde Pavle Markov, reč je o „Zoppas grupi“, čije je poslovodstvo u razgovoru sa Kikinđanima već gotovo godinu dana. Markov je obavestio da su pregovori, uz konsultacije sa Vladom Srbije, u završnoj fazi i da se parafiranje ugovora o saradnji očekuje ovog proleća.

Biće to prvi „Zoppas“ pogon u našoj zemlji, koji će za početak imati oko 200 radnika. Vremenom će, kako se biznis bude širio, potrebe za radnom snagom biti veće. Poređenja radi, „Zoppas“ je na isti način, pre dve decenije, počeo poslovanje u Rumuniji, da bi danas, u svojim postrojenjima u ovoj zemlji, konkretno u Velikom Semiklošu, imao nešto više od 3.000 radnika. Kikinđani se nadaju da će u njihovom slučaju biti takav sled događaja.

– Strane investicije izuzetno su važne za svaku, pa i našu sredinu – naglašava Markov. – Ispunićemo sve uslove koje „Zoppas“ zahteva.

Vrednost ovog investicionog poduhvata je utoliko veća ako se ima na umu da je to svetski lider u proizvodnji električnih otpornika i grejnih tela. „Zoppas“, sa širokim proizvodnim spektrom, ima 11 fabrika na tri kontinenta, sa više desetina zaposlenih. Dočekujemo ovu kompaniju raširenih ruku, s nadom da će, u obostranom interesu, zauvek ovde ostati…

Koliko su u „Zoppasu“, čije je, inače, sedište u Italiji, ozbiljno shvatili otvaranje nove poslovne destinacije u Kikindi najilustrativnije potvrđuje oglas u našim medijima kojim pozivaju meštane za rad u njihovoj budućoj fabrici. Postupak prijavljivanja zainteresovanih poverili su Opštinskoj upravi, a oni će potom odabrati najbolje.

Projekat fabrike faktički je urađen. Biće to braunfild investicija, odnosno, poslovno oživljavanje starih, napuštenih, fabričkih zdanja, kakvih je, inače, u Kikindi mnogo. „Zoppas“, dakle, može da bira lokaciju, a najverovatnije će se odlučiti za takzovanu staru industrijsku zonu na izlazu iz grada u pravcu Beograda.

Poziv „Zoppasa“ za proveru sposobnosti za rad u njegovoj budućoj fabrici, naišao je među Kikinđanima na veliki odjek. Za tri dana kancelariji broj 88 u zgradi Opštine javilo se više od 600 osoba. Evidentiranje, inače, traje do 16. februara, a ono važi za svakoga ko hoće da radi, čak i za već zaposlene, uključujući i one koji nisu na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Dovodi ih granični prelaz

Za dolazak „Zoppasa“ na sever Banata, može se zaključiti, najkrivlji je pre 15 meseci otvoreni međunarodni granični prelaz Nakovo-Lunga. Podignuta rampa omogućava svaku, pa i poslovnu komunikaciju sa komšijama. „Zoppas“, s fabrikom u Velikom Semiklušu, udaljenom od prelaza jedva 30 kilometara, video je na našaoj strani novu jeftinu, ali kvalitetnu, putujuću radnu snagu. Vremenom su u kompaniji zaključili da im je isplativije da u obližnjoj Kikindi otvore pogon, zašta su se čelnici ovog grada sve vreme zalagali.