Proizvođači otpada do 31. marta dostavljaju godišnje izveštaje – Evidencija značajna zbog planiranja zbrinjavanja

Proizvođači otpada do 31. marta dostavljaju godišnje izveštaje – Evidencija značajna zbog planiranja zbrinjavanja
| Izvor: Tanjug

Svi proizvođači i vlasnici otpada u Srbiji imaju rok do 31. marta da podnesu izveštaj za prethodnu godinu, rečeno je u Privrednoj komori Srbije.

Sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala PKS Dragan Stevanović podsetio je da Zakon o upravljanju otpadom obavezuje sve proizvođače otpada i vlasnike otpada da vode dnevnu evidenciju o otpadu, kao i da podnose godišnje izveštaje.

– Sama forma se reguliše posebnim pravilnikom na osnovu ovog zakona, ali postoje problemi oko načina, odnosno forme godišnjeg izveštavanja o otpadu – rekao je Stevanović.

On je podsetio da se godišnji izveštaj ne može podneti u slobodnoj formi, već se mora potpunajvati onlajn na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, što mnogim privrednicima predstavlja veliki problem.

U Privrednoj komori je u četvrtak (23. marta 2017. godine) održan seminar Godišnje izveštavanje o otpadu, a cilj je bio pomoć privrednicima, kako bi na vreme predali izveštaj.

– Svaka država mora da zbrinjava svoj otpad, ali mora da zna kakvim otpadom raspolaže, koje vrste otpada ima, oje količine, na kojim lokacijama – kazao je Stevanović.

On je dodao da je to izveštavanje od velikog otpada za donosioce odluka o zbrinjavanju otpada.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović je rekao je to telo u prethodnih nekoliko godina izradilo novi sistem za izveštavanje o otpadu sa idejom da bude lak za korišćenje, ali da su organizovali seminar kako bi privednicima otklonili eventualne nedoumice.

– Mnogo smo radili na izradi pravne regulative, kako bismo harmonizovali naše standarde sa onima u EU. U tome smo i uspeli, što je prepoznato i van granica. Želeli smo da uslovi na tržištu budu takvi da se privredi omogući fer i transparentna utkamica, kako bismo znali čime raspolažemo i šta treba da uradimo – naveo je Radović.

Kako kaže, Agencija je ponosna na činjenicu da je tim merama, kroz izveštavanje dosta uvećana naplata ekološke takse. Time je državi omogućeno da ima zeleni fond i da kasnije novac reinvestira u projekte u oblasti zaštite životne sredine.

– Agencija želi da kroz partnerski odnos s privredom stvori dobru klimu na tržišu, ali potenciramo na permanentnim odnosima sa privrednicima. Oni treba da na susretima kažu šta su prihvatili, šta ne razumeju ili šta treba da se unapredi, kako bismo došli do boljeg rešenja – naveo je Radović.

Pročitajte takođe

Za podršku maloj privredi obezbeđeno 556 miliona dinara – Raspisan poziv za dodelu bespovratne pomoći

Za podršku maloj privredi obezbeđeno 556 miliona dinara – Raspisan poziv za dodelu bespovratne pomoći …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *