Projekat solarne pustinjske kuće među 20 najboljih – Studenti Arhitektonskog fakulteta u finalu takmičenja u Dubaiju

Studenti Arhitektonskog fakulteta izborili su učešće na uglednom međunarodnom takmičenju u Dubaiju – Solar Decathlon Middle East – sa projektom solarne pustinjske kuće. U konkurenciji 20 najprestižnijih fakulteta akademci iz Srbije pokušaće da na najbolji način prikažu novi pogled na pitanje savremene, održive, zelene gradnje i energetske efikasnosti.

Studenti će tokom takmičenja morati da izgrade upotrebljivu, funkcionalnu i samodovoljnu kuću u pustinjskom ambijentu, koja će pored predstavljanja žiriju biti i demonstracioni paviljon kako bi šira javnost videla primenu novih tehnologija u građevinarstvu.

Prvi korak je predstavljanje makete solarne kuće u Dubaiju, u oktobru, a zahvaljujući podršci kompanije DHL maketa će bezbedno stići na željenu lokaciju.

– Projekat je izazovan i zanimljiv. Posle predstavljanja makete sledi sklapanje kuće u Beogradu, a zatim njeno rasklapanje i odlazak na takmičenje. Prenos i same makete, a pogotovo kuće, je zahtevan i komplikovan proces i drago nam je što imamo pomoć DHL-a koji će obezbediti ovaj transport. I sam plasman u finale je sjajan uspeh i mnogo nam znači to što ćemo se boriti protiv najprestižnijih fakulteta iz Bordoa, Ajndhovena, Napulja… – kaže Nataša Ćuković Ignjatović, rukovodilac projekta i docentkinja na Arhitektonskom fakultetu.

Solarna pustinjska kuća ima oko 80 kvadrata i predviđena je za stanovanje tri generacije ili šest osoba. Veliki doprinos kompletnom timu sa Arhitektonskog fakulteta pružili su i profesori i diplomci sa Elektrotehničkog, Mašinskog, Šumarskog fakulteta i FON-a.