Promena neoporezivog dela dnevnice od 2016. godine
Izvor: eKapija

Uredba o naknadi troškova za službeno putovanje u inostranstvo, koju je donela Vlada Srbije, izazvala je veliko negodovanje privrednog sekotra. Naime, država je htela da smanji dnevnice za svoje službenike, a time je napravljen problem privatnicima koji isplaćuju zakonske, odnosno veće dnevnice jer moraju da na razliku plate porez od 10%.
Kako bi se ovaj problem prevazišao, poslanici bi uskoro trebalo da usvoje Zakon o porezu na dohodak građana. Njime se neoporezivi deo dnevnice za put u inostranstvo podiže sa 15 na 50 EUR, ali samo za privatni sektor, najavljuju „Novosti“.

Iz Ministarstva finansija, koje je i predlagač izmena, kažu za „Blic“ da se ovim predlogom zakona otklanjaju nejasnoće koje su se odnosile na privredne subjekte, ali da uredba ostaje na snazi za državne službenike.

– Izmena navedene odredbe zakona podrazumeva upravo da dnevnice koje državni službenici dobijaju u skladu sa uredbom budu do 15 evra, a za ostala lica (za poreske svrhe) je do 50 evra. Iznos koji se isplati preko toga ulazi u zaradu i obračunava se porez na zarade. To znači da se ne derogira uredba Vlade, već se za poreske svrhe opredeljuje neoporezivi iznos – kažu u Ministarstvu finansija.