Prvi kablovi u februaru

Đ. VUKMIROVIĆ |
Američka kompanija „Lir“ u februaru započinje proizvodnju u iznajmljenom prostoru. Od prijavljenih 2.100 kandidata testove dosad prošlo 800

Posao za 2.000 radnika

Nemci kupuju od srpskih firmi

AMERIČKI gigant za proizvodnju elektronskih sistema i sedišta za auto-industriju „Lir“, prve prozvodne radnike zaposliće već u februaru, pre završetka svoje nove fabrike u novosadskoj radnoj zoni „Sever IV“.

Ovo je „Novostima“ potvrđeno u kompaniji „Menpauer“, koja za „Lir“ širom sveta pronalazi odgovarajuću radnu snagu. Proizvodnja će, inače, početi u prostoru, koji će Amerikanci zakupiti.

– Početak gradnje nove fabrike planiran je za prvi kvartal 2016, a „Lir“ će početi da koristiti postojeće proizvodne hale, u kojima će krenuti prva proizvodnja, dok se nova fabrika ne završi. Prva zapošljavanja u proizvodnji planirana su tokom februara – preciziraju iz „Menpauera“ u svom pisanom odgovoru na naša pitanja.
baner1
Koje hale će „Lir“ privremeno zakupiti, još se ne zna, a u „Menpaueru“ navode da se završetak nove fabrike i stvaranje uslova za njen rad punim kapacitetom, očekuje do kraja 2016. U njoj će, kako se planira, u naredne dve godine posao dobiti 2.000 radnika, „regrutovanih“ iz Novog Sada i okolnih mesta, udaljenih do 40 kilometara.

PREVOZ
– ZA zaposlene, koji dolaze iz okolnih mesta, planiran je organizovani prevoz, dok bi za Novosađane poslodavac refundirao putne troškove u visini mesečne pretplatne kartice JGSP – navode u „Menpaueru“.
Za 2.000 budućih radnih mesta već se prijavilo više od 2.100 kandidata, a u proteklih mesec dana testove je prošlo 800. Najveći deo zaposlenih činiće operateri u proizvodnji električnih sistema, odnosno kablova za „Mercedes“, BMV, „Jaguar“ i niz drugih velikih proizvođača automobila sa kojima „Lir“ ima višegodišnje ugovore.

– Operateri će proći i standardizovanu obuku, koju „Lir“ primenjuje svuda i koja će biti obavljena u samoj fabrici u Novom Sadu – ističu u „Menpaueru“.

UGOVORI USKORO

SVE formalnosti oko dolaska „Lira“ u Novi Sad trebalo bi da budu završene do kraja godine. One podrazumevaju potpisivanje memoranduma o razumevanju, ugovora o subvencijama koje država daje stranim investitorima i potpisivanje konačnog ugovora o otvaranju fabrike