Računar koji se „samouništi“ kada neko pokuša da ga hakuje

Orwl PC je zanimljiv mini računar koji obećava naprednu bezbednost i zaštitu.

Osim različitih softverskih sigurnosnih opcija, ovaj računar može i da se „samouništi“ ako neko fizički pokuša da ga hakuje.

Računar može da se konfiguriše s Windows, Qubes OS i Ubuntu sistemom, nudi podršku protiv UEFI i DMA napada, kao i protiv USB-zasnovanih napada.

Tu je specijalni key fob (mali sigurnosni hardverski uređaj s ugrađenom autentifikacijom koja se koristi za upravljanje i osiguranje pristupa mrežnim uslugama i podacima) sa NFC podrškom, koji verifikuje da li je korisnik autorizivan za pristup računaru. Kada je key fob van dometa, računar automatski zaključava sve USB portove.
PC se vrlo uspešno brani od fizičkog hakovanja na način da detektuje promene u električnim komponentama čak i kada je isključen. Ako primeti da neko planira fizički da hakuje uređaj, trajno briše enkripcijski ključ, što znači da haker ne može da pristupi podacima koji se na njemu nalaze.

Sva ova zaštita i sigurnost imaju i svoju prilično paprenu cenu. Orwl PC će se na tržištu pojaviti u avgustu po ceni od 1.699 USD za model sa Core m3 procesorom, dok će cena Core m7 modela biti 2.399 USD.