„Radanska ruža“ zapošljava radnike iz marginalnih socijalnih grupa u Lebanu – Profit ide na nova radna mesta
| Izvor: Al-Jazeera Balkans

Na jugu Srbije formirana je, na tom području, jedinstvena firma. Osnivači su lokalna samouprava i organizacija civilnog društva. Prerađuju voće i povrće iz tog kraja, a radnici dolaze iz marginalnih socijalnih grupa.

Svetlana Tasić iz Lebana na jugu Srbije je osoba sa invaliditetom, a kaže da zbog toga dugo godina nije mogla da pronađe posao. Sada radi u firmi „Radanska ruža“, jedinstvenoj socijalnoj firmi koja upošljava osobe sa invaliditetom i socijalno ugrožene osobe.

Radnici su zadovoljni redovnim primanjima, mesečno zarade blizu 180 EUR. Osnivači te firme zadovoljni su radnicima.

– Mi smo prezadovoljni njihovim odnosom prema poslu jer uglavnom su oni po prvi put dobili neko zaposlenje i prvi put su u nekom kolektivu. Malo nas je tako da još uvek funkcionišemo kao porodica, ali nadam se da će taj trend da ostane i kasnije kada nas bude mnogo više – rekla je Slobodanka Pavlović iz Udruženje žena Ruža.

Do tada svoje proizvode plasiraju uglavnom na sajmovima, a u toku su pregovori i sa partnerima u Beogradu kako bi se proizvodi iz Lebana našli i u prodaji u glavnom gradu.

Firmu su osnovali nevladina organizacija i lokalna samouprava. Bude li profita na kraju godine, plan je da se deli na pola.

– Nismo ih mi formirali sa idejom da to bude profitabilno preduzeće, nego da bude preduzeće koje će zapošljavati ljude i biti samoodrživo, ceo taj profit ili ako ostvare profit biće vraćeno u preduzeće da se ono širi i razvija i da zaposli još veći broj radnika – zaključio je Zoran Ilić, predsednik opštine Lebane.

A za nove radnike u „Radanskoj ruži“ neće morati da brinu, jer je Lebane opština sa stopom nezaposlenosti koja prelazi 40%.