Radni staž uskoro obavezan i za privremeno zapošljavanje – U pripremi zakon o sezonskim poslovima
| Izvor: Tanjug

Za one koji nemaju posao, sezonski rad je dobra prilika da nešto zarade, a uskoro će kako stvari stoje, i njihov radni status biti zakonski regulisan.

Trenutno se priprema zakon o sezonskim poslovima kojim će biti regulisano to „područje“ rada i pozdrazumevaće uvođenje vaučera kako bi se zaštitila prava radnika i poštovali propisi.

Pomoćnik ministra rada Zoran Lazić rekao je da se do kraja godine očekuje radni nacrt tog zakona koji bi potom išao na javnu raspravu. Kako je rekao, cilj zakona je da zaštiti sve one koji se bave sezonskim poslovima.

– Odnosi se na sve one sa kojima poslodavci nisu imali interes da zaključuju ugovor o radu već su radili na crno ili su se na drugi način dovijali kako to da bude u skladu sa zakonom. Na ovaj način ćemo olakšati poslodavcima samu tu proceduru – rekao je Lazić.

Vaučeri, odnosno markice koje će poslodavci kupovati biće dokaz da su uplaćeni porezi i doprinosi ma koliko dana radnik radio.

– Poslodavac će ih kupovati u onom broju koji mu treba za taj dan, ili određeni broj dana koliko će radnika angažovati. Takođe ili za neki naredni perod i svaki zaposleni će imati svoju knjižicu koja će predstavljati ugovor između poslodavca i zaposlenog – objasnio je Lazić.

Vaučer će poslodavac lepiti u samu radnu knjižicu i upisati podatke i sve ostalo što se odnosi na iznos ili naknadu koju zaposleni dobija kao dnevnice, kako bi mu se staž evidentirao u PIO fondu.

Lazić kaže da ministarstvo nema precizne podatke koliko se sezonskih radnika angažuje u proseku godišnje, ali da se procenjuje da ih je u poljoprivredi prevashodno između 60.000 do 100.000.

Lazić ističe i da će rad agencija za privremeno zapošljavanje biti regulisan posebnim zakonom i da će biti predviđeno da agencije sa zaposlenima sklapaju ugovor na neodređeno ili određeno vreme i onda ih upućuju na rad kod drugog poslodavca. Oni neće moći da koriste sistem vaučera obzirom na to da moraju angažovati radnike po ugovoru o radu.

Kao i za zakon o sezonskom radu, donošenje i ovog propisa očekuje se do kraja godine i na njemu se intenzivno radi.