Radnici osnovali preduzeće da nastave rad Prve petoletke – Vrednost ugovorenih poslova 1 mil EUR mesečno

Radnici osnovali preduzeće da nastave rad Prve petoletke – Vrednost ugovorenih poslova 1 mil EUR mesečno
| Izvor: Tanjug

Radnici nekadašnjeg industrijskog giganta Prve petoletke iz Trstenika, formirali su konzorcijum, osnovali novo preduzeće pod nazivom PPT Petoletka doo, zakupili pogone fabrika u stečaju i nastavili raniju proizvodnju, kako ne bi dozvolili da fabrika propadne.

Oko 700 radnika se nakon sprovođenja socijalnog programa odlučilo da u januaru ove godine osnuje novo društvo, nastave sa radom i ostanu konkurentni sa drugim firmama.

Direktor Ljubisav Panić rekao je da nisu imali drugog izbora, jer su jedino tako mogli da ostanu na tržištu i zadrže sve ranije ugovore, koji iznose oko 1 mil EUR na mesečnom nivou.

– Proizvodnju smo u februaru prvo započeli sa oko 200 radnika, a iz meseca u mesec se njihov broj uvećavao do sadašnjih preko 800 radnika, angažovanih u proizvodnji u PPT Petoletka. Najvažnije kupce smo uspeli da sačuvamo, jer smo kompletnu ugovorenu proizvodnju u rokovima isporučili – rekao je Panić, naglasavši da radnici redovno primaju platu, čiji je prosek 30.000 dinara.

Prema njegovim rečima, veoma je bilo bitno da se poslovi nastave i dalje, ali i sklope novi. Njihovo najvažnije tržište je Rusija, koje im trenutno donosi polovinu ukupnih poslova, a vredno je 500.000 EUR mesečno.

Rukovodstvo, prema rečima Panića, trenutno razmatra ponuđeni ugovor vredan 2 mil USD, a koji bi se realizovao sa Tehničkim remontnim zavodom iz Kragujevca.

– Ugovori o zakupu su potpisani sa stečajnim upravnicima do privatizacije Prve petoletke, koji se očekuje u drugoj polovini naredne godine. Do tada će se sačiniti izveštaj o vrednosti imovine fabrike, kako bi se raspisao javni poziv. Naš cilj je da učestvujemo u prodaji, kako mogli da otkupimo proizvodne hale koje smo uzeli pod zakup – rekao je Panić, napominjući da im je za to potrebna podrška Ministarstva privrede.

Pročitajte takođe

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni YouTube će uskoro omogućiti pristup …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *