Radnici osnovali preduzeće da nastave rad Prve petoletke – Vrednost ugovorenih poslova 1 mil EUR mesečno
| Izvor: Tanjug

Radnici nekadašnjeg industrijskog giganta Prve petoletke iz Trstenika, formirali su konzorcijum, osnovali novo preduzeće pod nazivom PPT Petoletka doo, zakupili pogone fabrika u stečaju i nastavili raniju proizvodnju, kako ne bi dozvolili da fabrika propadne.

Oko 700 radnika se nakon sprovođenja socijalnog programa odlučilo da u januaru ove godine osnuje novo društvo, nastave sa radom i ostanu konkurentni sa drugim firmama.

Direktor Ljubisav Panić rekao je da nisu imali drugog izbora, jer su jedino tako mogli da ostanu na tržištu i zadrže sve ranije ugovore, koji iznose oko 1 mil EUR na mesečnom nivou.

– Proizvodnju smo u februaru prvo započeli sa oko 200 radnika, a iz meseca u mesec se njihov broj uvećavao do sadašnjih preko 800 radnika, angažovanih u proizvodnji u PPT Petoletka. Najvažnije kupce smo uspeli da sačuvamo, jer smo kompletnu ugovorenu proizvodnju u rokovima isporučili – rekao je Panić, naglasavši da radnici redovno primaju platu, čiji je prosek 30.000 dinara.

Prema njegovim rečima, veoma je bilo bitno da se poslovi nastave i dalje, ali i sklope novi. Njihovo najvažnije tržište je Rusija, koje im trenutno donosi polovinu ukupnih poslova, a vredno je 500.000 EUR mesečno.

Rukovodstvo, prema rečima Panića, trenutno razmatra ponuđeni ugovor vredan 2 mil USD, a koji bi se realizovao sa Tehničkim remontnim zavodom iz Kragujevca.

– Ugovori o zakupu su potpisani sa stečajnim upravnicima do privatizacije Prve petoletke, koji se očekuje u drugoj polovini naredne godine. Do tada će se sačiniti izveštaj o vrednosti imovine fabrike, kako bi se raspisao javni poziv. Naš cilj je da učestvujemo u prodaji, kako mogli da otkupimo proizvodne hale koje smo uzeli pod zakup – rekao je Panić, napominjući da im je za to potrebna podrška Ministarstva privrede.