Radnici vratili Prvu petoletku u život – Zaposleni iz stečaja izvukli pogone nekadašnjeg giganta u Trsteniku
| Izvor: Novosti

Privredna društva nekadašnjeg giganta Prva petoletka u Trsteniku otišla su u stečaj, ali su bivši radnici vratili život u pogone. Najpre su osnovali novo preduzeće i pod imenom PPT Petoletka d.o.o. registrovali se 4. januara 2016. godine, zatim zakupili kvadrate u devet Petoletkinih celina i počeli da zarađuju.

– Sistem je bio u postupku restrukturiranja od 2010. godine. Oko 1.570 radnika je iskoristilo socijalni program krajem 2015. godine i do kraja te godine privatizovane su samo PPT Armature u Aleksandrovcu – podseća na istorijat Ljubisav Panić, bivši generalni direktor PPT, danas direktor PPT Petoletka d.o.o.

– Nadležni su podržali ideju da se društva zakupe i da se nastavi sa radom. Tako smo otpočeli proizvodnju u pet proizvodnih celina (Hidraulika, Cilindri, Servoupravljači, Industrijska pneumatika, Kočna tehnika), a zakupili još četiri logistička društva (Remont, Ishrana, Promet, Obezbeđenje).

U februaru 2016, počelo je da radi 200 radnika. Do kraja te godine bilo ih je 717, a kada smo ih sada posetili – 815. Kompanija, praktično u rukama bivših radnika, ima ukupno 677 osnivača. Stečajnim upravnicima plaćaju kiriju od 20.000 EUR. Sve do prošlog juna radili su za minimalac, a sada im je prosečna neto plata 31.000 dinara. Kažu, znaju da je mala, ali to je jedini način da se iz čuvenog dimnjaka Petoletke izvija gust dim.

– Nas su dobavljači praktično kreditirali u početku, ali opravdali smo to poverenje. Prošlu godinu smo završili sa dobitkom od 8 mil EUR, a ovu isplanirali prihod od 12 mil EUR. Posla ima, a 70 odsto proizvodnje namenjeno je izvozu – navodi Panić.

Glavni kupac je ruski Kamaz. Za njih rade tri radne jedinice i skoro polovina zaposlenih. Nedeljno u Rusiju krene šleper proizvoda. Radi se i na novoj generaciji kamiona, posluje sa zemljama EU, a najviše u Nemačkoj, Poljskoj, Grčkoj, kao i belorusko tržište. PPT Petoletka ima ugovorene poslove sa Ikarbusom, Kostolcem, Kolubarom, FAP-om, Tehničkim remontom.

U novoj-staroj Petoletki koja je i danas simbol celog trsteničkog kraja, gde kraj Zapadne Morave živi oko 30.000 duša, veruju da, ukoliko postanu kreditno sposobni, imaju ozbiljnih šansi da udvostruče zaradu i kapacitete u svakom smislu, a nadaju se da će jednoga dana konkurisati i za vlasništvo nad pogonima koje smatraju drugom kućom. Dodaju da su najviše zainteresovani da ostanu na staroj adresi, jer imaju kadrove, tržište i umeju da rade na postojećoj opremi.