Radnici vratili Prvu petoletku u život – Zaposleni iz stečaja izvukli pogone nekadašnjeg giganta u Trsteniku

Radnici vratili Prvu petoletku u život – Zaposleni iz stečaja izvukli pogone nekadašnjeg giganta u Trsteniku
| Izvor: Novosti

Privredna društva nekadašnjeg giganta Prva petoletka u Trsteniku otišla su u stečaj, ali su bivši radnici vratili život u pogone. Najpre su osnovali novo preduzeće i pod imenom PPT Petoletka d.o.o. registrovali se 4. januara 2016. godine, zatim zakupili kvadrate u devet Petoletkinih celina i počeli da zarađuju.

– Sistem je bio u postupku restrukturiranja od 2010. godine. Oko 1.570 radnika je iskoristilo socijalni program krajem 2015. godine i do kraja te godine privatizovane su samo PPT Armature u Aleksandrovcu – podseća na istorijat Ljubisav Panić, bivši generalni direktor PPT, danas direktor PPT Petoletka d.o.o.

– Nadležni su podržali ideju da se društva zakupe i da se nastavi sa radom. Tako smo otpočeli proizvodnju u pet proizvodnih celina (Hidraulika, Cilindri, Servoupravljači, Industrijska pneumatika, Kočna tehnika), a zakupili još četiri logistička društva (Remont, Ishrana, Promet, Obezbeđenje).

U februaru 2016, počelo je da radi 200 radnika. Do kraja te godine bilo ih je 717, a kada smo ih sada posetili – 815. Kompanija, praktično u rukama bivših radnika, ima ukupno 677 osnivača. Stečajnim upravnicima plaćaju kiriju od 20.000 EUR. Sve do prošlog juna radili su za minimalac, a sada im je prosečna neto plata 31.000 dinara. Kažu, znaju da je mala, ali to je jedini način da se iz čuvenog dimnjaka Petoletke izvija gust dim.

– Nas su dobavljači praktično kreditirali u početku, ali opravdali smo to poverenje. Prošlu godinu smo završili sa dobitkom od 8 mil EUR, a ovu isplanirali prihod od 12 mil EUR. Posla ima, a 70 odsto proizvodnje namenjeno je izvozu – navodi Panić.

Glavni kupac je ruski Kamaz. Za njih rade tri radne jedinice i skoro polovina zaposlenih. Nedeljno u Rusiju krene šleper proizvoda. Radi se i na novoj generaciji kamiona, posluje sa zemljama EU, a najviše u Nemačkoj, Poljskoj, Grčkoj, kao i belorusko tržište. PPT Petoletka ima ugovorene poslove sa Ikarbusom, Kostolcem, Kolubarom, FAP-om, Tehničkim remontom.

U novoj-staroj Petoletki koja je i danas simbol celog trsteničkog kraja, gde kraj Zapadne Morave živi oko 30.000 duša, veruju da, ukoliko postanu kreditno sposobni, imaju ozbiljnih šansi da udvostruče zaradu i kapacitete u svakom smislu, a nadaju se da će jednoga dana konkurisati i za vlasništvo nad pogonima koje smatraju drugom kućom. Dodaju da su najviše zainteresovani da ostanu na staroj adresi, jer imaju kadrove, tržište i umeju da rade na postojećoj opremi.

Pročitajte takođe

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni YouTube će uskoro omogućiti pristup …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *