RAS izdvaja 80 miliona dinara za učešće srpskih privrednika na inostranim sajmovima
| Izvor: Tanjug

Razvojna agencija Srbije (RAS) opredelila je oko 80 miliona dinara za podršku domaćim firmama, koje žele da učestvuju na inostranim sajmovima, rečeno je u petak (17. februara 2017) Tanjugu u toj agenciji.

– RAS je u toku prošle godine izdvojio oko 80 miliona dinara za podršku domaćim firmama koje žele da učestvuju i predstave svoje proizvode na međunarodnim sajmovima, a za 2017. je opredeljeno još oko 80 miliona dinara za tu namenu – rekao je predstavnik RAS-a Predrag Deretić.

On je poručio da će sve domaće kompanije koje žele da predstave svoje proizvode u inostranstvu i nastupaju na međunarodnim sajmovima, u cilju većeg izvoza i prepoznatljivosti brenda srpskih proizvoda moći da dobiju podršku RAS-a.

RAS pomaže nastup srpskih kompanija u inostranstvu na dva načina: kroz zakup sajamskog prostora u saradnji sa PKS, tako što se organizuje nacionalni štand srpskih proizvođača i kroz sufinansiranje samostalnog nastupa domaćih firmi u okviru programa podrške, naveo je Deretić.

Samo u toku 2016. godine, RAS je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije organizovao nastup srpskih privrednika na pet međunarodnih sajmova: dva u Rusiji, u Nemačkoj, Holandiji i Francuskoj.

Na tim sajmovima su u okviru Nacionalnog štanda Srbije izlagale ukupno 62 domaće firme.

– I u ovoj godini RAS i PKS će nastaviti da organizuju nastup srpskih privrednika na Nacionalnom štandu Srbije na sajmovima u inostranstvu, a interesovanje srpskih privrednika je veliko – naveo je Deretić.

U 2017. planirano je učešće domaćih kompanija na osam međunardnih sajmova iz oblasti prehrambene, metalske, poljoprivredne industrije i to u Rusiji, Nemačkoj i Holandiji.

On je podsetio da je jedan od tih sajmova nedavno održan u Moskvi, međunarodni sajam prehambenih proizvoda Prodexpo.

Deretić je istakao da su na tom sajmu domaće firme zabeležile zapažene rezultate, a jedna od njih, Fruvita, nagrađena je zlatnom medaljom za kvalitet prehrambenih proizvoda.

– Ostvaren je veliki broj kontakata, čak i predugovora koje će biti potpisani sa ruskim dobavljačima i distributerima – dodao je on.

Pored podrške domaćim privrednicima u saradnji sa PKS, domaće kompanije mogu i u 2017. da konkurišu za Program promocije izvoza koji raspisuje RAS.

Program podrazumeva sufinasiranje individualnih nastupa domaćih kompanija na željenim sajmovima sa 50%, odnosno u maksimalnom iznosu do milion dinara, objasnio je Deretić. Prema njegovim rečima, samo u toku 2016. godine RAS je kroz taj program sufinasirao nastup 56 domaćih kompanija na međunarodnim sajmovima u inostranstvu.

Kako je objasnio, program podrške RAS-a ne predviđa nikakva ograničenja odnosno firme same biraju sajam na kojem žele da nastupaju i prijavljuju se za sredstva.