Raspisan konkurs za reciklažu – Dve milijarde dinara za reciklere prerađenog otpada
| Izvor: eKapija/Tanjug

Ilustracija Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije raspisalo je u petak, 20. maja, konkurs za dodelu podsticajnih sredstava reciklerima i proizvođačima kesa, koja će biti isplaćena iz budžeta za narednu godinu. Planiran je iznos veći od 2 milijarde dinara, dok je u protekle dve godine resorno ministarstvo reciklerima isplatilo sredstva u iznosu od 1,9 milijardi dinara.

Na konkurs se mogu prijaviti oni koji otpad koriste kao sekundarne sirovine ili za dobijanje energije, kao i proizvođači kesa „tregerica“ za višestruku upotrebu debljine veće od 20 mikrona, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Konkursom je predviđeno da se za ponovnu upotrebu i korišćenje otpadne gume kao sekundarne sirovine dobija 18.390 dinara po toni, a za tretman otpadnih guma radi dobijanja energije 3.606 dinara. Predviđeno je i da se za ponovno korišćenje i reciklažu otpadnih ulja kao sekundarne sirovine dobije 10 dinara po kilogramu, dok će se za korišćenje otpadnih ulja za dobijanje energije dobijati pet dinara po kilogramu, osim za otpadna jestiva ulja.

Za ponovnu upotrebu i reciklažu otpadnih startera, akumulatora, industrijskih baterija i akumulatora predviđeno je 14,5 dinara po kilogramu, dok će se za korišćenje i reciklažu otpadnih prenosnih akumulatora ili startera dobijati 145,5 dinara po kilogramu.

Za ponovnu upotrebu i reciklažu otpadne električne i elektronske opreme kao sekundarne sirovine podsticajna sredstva će iznositi od 13 do 108 dinara po kilogramu.

Proizvođači kesa dobijaće 6.010 dinara po toni, a za one koje sadrže biorazgradive aditive podsticaj će biti 8.414 dinara po toni.

Konkurs je otvoren do 31. januara 2017. godine, a detalji se nalaze na sajtu Ministarstva.