Razvoj industrije u Nišu – Filipinska Ayala gradi i drugu fabriku?

Ovih dana na niškim lokacijama Lozni kalem i Vinogradarski institut niče pravi i veliki privredno-industrijski centar. Ove lokacije na površini od oko 32 hektara, na kojima su u prošlosti postojali ogledni zasadi i visokostručne ustanove za razvoj poljoprivrede, već su dobile prve stanare. Na njima se grade velike fabrike i pogoni koji od septembra 2018. i u narednih godinu dana počinju da rade punim kapacitetima. Pre toga i dok traje uređenje novih proizvodnih hala, grad Niš izgradio je sve što je bila obaveza prema stranim investititorima.

Zahvaljajući efikasnosti u pripremi lokacija i stvaranju uslova za izgradnju novih proizvodnih kapaciteta, kako Politika saznaje, filipinska kompanija Ayala je odlučila da započne razgovore o izgradnji fabrike IMI-2 između Niša i Niške Banje, odmah pred fabrike koja narednog septembra počinje da radi.

– Dolaskom prvih ulagača i sklapanjem ugovora sa kompanijom IMI sa Filipina i Zumtobel iz Austrije, grad je preuzeo na sebe kompletno opremanje lokacija. U poslednjih i po dana iz gradskih budžeta i zahvaljujući znatnoj pomoći države izdvojeno je više od 250 miliona dinara za izgradnju prilaznih internih saobraćajnica, obezbeđenje snabdevanja električnom energijom i gasom, telekomunikacione infrastrukture, vodovodne i kanalizacione mreže.

Završeni su i kilometri unutrašnjih ulica i trotoara i prilazne saobraćajnice za fabriku IMI koja je u sastavu kompanije Ayala sa Filipina. Ova kompanija na Loznom kalemu, privodu kraju fabriku gde će u septembru početi da radi 250 radnika, koji su sada na obuci, a u narednih godinu dana otvoriće 1.200 novih radnih mesrta.

Najznačajnije je da će u niškoj fabrici IMI, gde će se proizvoditi elektronske komponente za industriju informacionih tehnologija i automobilsku industriju, biti zaposleno najmanje 500 visokostručnih kadrova, najviše inženjera elektronike, elektrotehnike, mašinstva i stručnjaka drugih oblasti – rekao je za Politiku gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

U isto vreme uređuje se infrastruktura na lokaciji Vinogradarski institut za austrijski Zumtobel u čijoj fabrici je proizvodnja uređaja i opreme za elektrorasvetu već počela, a pun kapacitet će dostići već prvih dana septembra. I u ovoj fabrici biće oko 1.300 radnih mesta.