Real Knitting izvozi 95% proizvodnje – Proizvođač čarapa namerava da do 2018. godine duplira broj zaposlenih
| Izvor: Dnevnik

Ovih dana navršava se pet godina kako je u Gajdobri počela sa radom rusko-italijanska kompanija Real Knitting d.o.o, fabrika za proizvodnju uglavnom ženskih čarapa koje su skoro u potpunosti namenjene izvozu, pre svega na rusko tržište.
U kompaniji kažu da sada, u pogonima, koji su pored fabrike u Gajdobri otvoreni i u Bačkoj Palanci i Čelarevu, radi 400 stalno zaposlenih, a jedan deo povremeno, kažu, zbog prirode posla koji je većim delom sezonski. Kažu da planiraju, a nadaju se da će to i ostvariti, da tokom iduće i 2018. godine stignu do 800 zaposlenih.

Poslovodstvo posebno ističe razumevanje i pomoć koju imaju od lokalne samouprave, ali i države.

– Gotovo cela proizvodnja čarapa, odnosno oko 95% godišnje proizvodnje usmerena je na tržište Ruske Federacije – rekao je, između ostalog, za ovdašnje medije generalni direktor kompanije Andrea Picokolo.

– Ukupno gledano 98% proizvodnje čine ženske čarape, a zbog prirode posla u proizvodnji rade uglavnom žene, dok su muškarci zaposleni u magacinima. Godišnja proizvodnja se kreće između 30-40 miliona pari čarapa. Pre dve godine proizvodnja je došla u krizu zbog pada ruske rublje, ali to je prošlost, pa planiramo da dostignemo godišnju proizvodnju od oko 60 miliona pari.

Manji pogoni su otvoreni u Bačkoj Palanci (2014. godine), a u Čelarevu prošle godine. Kažu da te proizvodnje dopunjuju postojeću i time je na neki način zaokružen ciklus u proizvodnju čarapa. Stručnjaci ove kompanije ističu da se ženske čarape proizvode u malo država, a osim u Italiji, proizvode se u Kini, Americi i sada u Srbiji. Zanimljivo je da su se svi italijanski proizvođači čarapa preselili u Srbiju pa pored proizvodnje u Gajdobri, Bačkoj Palanci i Čelarevu, čarape se proizvode i u Valjevu, Loznici i Subotici.

Ističu da je Srbija danas četvrti proizvođač čarapa u svetu, što nije mala stvar. Dodaju da i pored činjenice da se gro proizvodnje izvozi u Rusiju, osvajaju i druga tržišta, jer izvoze i u 15-ak drugih zemalja. Skoro svi supermarketi u Srbiji snabdeveni su čarapama koje se proizvode u Gajdobri, Bačkoj Palanci i Čelarevu.

Ovde objašnjavaju da jedan deo radnika prima minimalac, a drugi deo zarađuje 20% više od minimalca. Vele da su ušli u više projekata sa nadležnim ministarstvom i SIEPOM, a sa svakom novom investicijom po 200 radnika prebacuju u stalni radni odnos, odnosno time oni dobijaju i 20% veću zaradu.

Za pet godina rada ova kompanija je, na primer, dobila Oktobarsku nagradu, najviše priznanje Opštine Bačka Palanka, za postignute rezultate u privredi, uručena im je i Povelja „Kapetan Miša Anastasijević“, a Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, Medija invest i Privredna komora Vojvodine dodelili su im priznanje za afirmisanje privrednog stvaralaštva Srbije.