Real Knitting izvozi 95% proizvodnje – Proizvođač čarapa namerava da do 2018. godine duplira broj zaposlenih

Real Knitting izvozi 95% proizvodnje – Proizvođač čarapa namerava da do 2018. godine duplira broj zaposlenih
| Izvor: Dnevnik

Ovih dana navršava se pet godina kako je u Gajdobri počela sa radom rusko-italijanska kompanija Real Knitting d.o.o, fabrika za proizvodnju uglavnom ženskih čarapa koje su skoro u potpunosti namenjene izvozu, pre svega na rusko tržište.
U kompaniji kažu da sada, u pogonima, koji su pored fabrike u Gajdobri otvoreni i u Bačkoj Palanci i Čelarevu, radi 400 stalno zaposlenih, a jedan deo povremeno, kažu, zbog prirode posla koji je većim delom sezonski. Kažu da planiraju, a nadaju se da će to i ostvariti, da tokom iduće i 2018. godine stignu do 800 zaposlenih.

Poslovodstvo posebno ističe razumevanje i pomoć koju imaju od lokalne samouprave, ali i države.

– Gotovo cela proizvodnja čarapa, odnosno oko 95% godišnje proizvodnje usmerena je na tržište Ruske Federacije – rekao je, između ostalog, za ovdašnje medije generalni direktor kompanije Andrea Picokolo.

– Ukupno gledano 98% proizvodnje čine ženske čarape, a zbog prirode posla u proizvodnji rade uglavnom žene, dok su muškarci zaposleni u magacinima. Godišnja proizvodnja se kreće između 30-40 miliona pari čarapa. Pre dve godine proizvodnja je došla u krizu zbog pada ruske rublje, ali to je prošlost, pa planiramo da dostignemo godišnju proizvodnju od oko 60 miliona pari.

Manji pogoni su otvoreni u Bačkoj Palanci (2014. godine), a u Čelarevu prošle godine. Kažu da te proizvodnje dopunjuju postojeću i time je na neki način zaokružen ciklus u proizvodnju čarapa. Stručnjaci ove kompanije ističu da se ženske čarape proizvode u malo država, a osim u Italiji, proizvode se u Kini, Americi i sada u Srbiji. Zanimljivo je da su se svi italijanski proizvođači čarapa preselili u Srbiju pa pored proizvodnje u Gajdobri, Bačkoj Palanci i Čelarevu, čarape se proizvode i u Valjevu, Loznici i Subotici.

Ističu da je Srbija danas četvrti proizvođač čarapa u svetu, što nije mala stvar. Dodaju da i pored činjenice da se gro proizvodnje izvozi u Rusiju, osvajaju i druga tržišta, jer izvoze i u 15-ak drugih zemalja. Skoro svi supermarketi u Srbiji snabdeveni su čarapama koje se proizvode u Gajdobri, Bačkoj Palanci i Čelarevu.

Ovde objašnjavaju da jedan deo radnika prima minimalac, a drugi deo zarađuje 20% više od minimalca. Vele da su ušli u više projekata sa nadležnim ministarstvom i SIEPOM, a sa svakom novom investicijom po 200 radnika prebacuju u stalni radni odnos, odnosno time oni dobijaju i 20% veću zaradu.

Za pet godina rada ova kompanija je, na primer, dobila Oktobarsku nagradu, najviše priznanje Opštine Bačka Palanka, za postignute rezultate u privredi, uručena im je i Povelja „Kapetan Miša Anastasijević“, a Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, Medija invest i Privredna komora Vojvodine dodelili su im priznanje za afirmisanje privrednog stvaralaštva Srbije.

Pročitajte takođe

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni YouTube će uskoro omogućiti pristup …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *