Referentna kamatna stopa NBS smanjena na 3%
Izvor: eKapija

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu smanji sa 3,25% na 3%, jer je procenio da očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu pružaju mogućnost za dodatno ublažavanje monetarne politike, saopštila je NBS.

Istovremeno je doneta odluka o suženju koridora kamatnih stopa sa plus ili minus 1,5% na plus ili minus 1,25 procentnih poena, što znači da je kamatna stopa na depozitne olakšice ostala nepromenjena.

Usporavanje inflacije u protekla tri meseca bilo je veće od očekivanog i međugodišnja inflacija je u martu iznosila 1,4%, što ukazuje da su inflatorni pritisci dodatno sniženi, navela je centralna banka.

Niske inflatorne pritiske, kako je istaknuto, potvrđuje i kretanje bazne inflacije, koja je u martu usporena na 0,8% međugodišnje. To je njen najniži nivo otkada se inflacija meri promenom indeksa potrošačkih cena.

Izvršni odbor je procenio da će se, prema projekciji, inflacija i narednih meseci zadržati oko tekućeg nivoa, a približavanje centralnoj vrednosti cilja očekuje se u toku naredne godine, čemu će doprineti i rast domaće tražnje.

– Na to da su inflatorni pritisci ostali niski, ukazuju i usidrena inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede, koji očekuju da će inflacija i za dve godine unapred biti na centralnoj vrednosti cilja (3%). Smanjenjem referentne kamatne stope, u uslovima niskih inflatornih pritisaka, NBS će pružiti dodatnu podršku kreditnoj aktivnosti i privrednom rastu – piše u saopštenju centralne banke.

Izvršni odbor je istakao da opreznost u vođenju monetarne politike i dalje proističe iz dešavanja na međunarodnom finansijskom tržištu i kretanja svetskih cena primarnih proizvoda.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. maja.