Referentna kamatna stopa ostaje 8,5%

Referentna kamatna stopa ostaje 8,5%
| Izvor: eKapija

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je danas da zadrži referentnu kamatnu stopu na postojećem nivou od 8,5%, uz ocenu da rizici iz domaćeg i međunarodnog okruženja nalažu dalju opreznost u vođenju monetarne politike.

Na sednici je ocenjeno da se aktuelne geopolitičke tenzije, ali i očekivano dalje smanjenje ekspanzivnosti monetarne politike FED-a mogu negativno odraziti na priliv kapitala u zemlje u regionu u narednom periodu, uključujući i Srbiju, saopšteno je iz NBS.

Umereni rast premije rizika i deprecijacijski pritisci prisutni u gotovo svim zemljama regiona u poslednjih nekoliko meseci ukazuju, kako se dodaje, na manju spremnost stranih investitora za ulaganja.

Izvršni odbor očekuje da će donošenje i dosledno sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi pozitivno uticati na ocenu stranih investitora u pogledu ulaganja u Srbiju, što bi u narednom periodu doprinelo jačanju otpornosti na pomenute eksterne rizike i pozitivno uticalo na premiju rizika zemlje.
baner1
Konstatovano je takođe da se međugodišnja inflacija postepeno vraća ka cilju od četiri plus/minus 1,5 odsto, i da u septembru iznosi 2,1 odsto. Mada su očekivane korekcije cena električne energije izostale, u NBS očekuju da će se inflacija do kraja godine vratiti u granice cilja, a zatim tokom 2015. nastaviti da se kreće unutar tih granica.

– Povratku inflacije u granice cilja će doprineti niska baza i postepeno iščezavanje dezinflatornog efekta po osnovu niskih troškova u proizvodnji hrane, što potvrđuje i pozitivan doprinos cena hrane međugodišnjoj inflaciji u septembru – ocenio je Izvršni odbor NBS.

S druge strane, niska agregatna tražnja, dodatno pojačana novim merama fiskalne konsolidacije, ostaje glavni dezinflatorni faktor u srednjem roku. To potvrđuje i niska bazna inflacija koja se drugi mesec za redom kreće ispod ciljanog okvira, navodi se u saopštenju.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 13. novembra 2014. godine.

Pročitajte takođe

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018.

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018. Izvor: eKapija …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *