Referentna kamatna stopa zadržana na nivou od 4%
| Izvor: eKapija

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4%. Donoseći odluku, Izvršni odbor je imao u vidu projekciju inflacije i efekte prethodnog ublažavanja monetarne politike na njeno kretanje u narednom periodu, kao i to da je ciljana stopa inflacije snižena na 3% plus-minus 1,5 procentnih poena od 2017. godine zahvaljujući znatno boljim makroekonomskim performansama i izgledima za naredni period.

Međugodišnja inflacija bi u narednim mesecima trebalo da otpočne postepen rast i da se u granice novog cilja vrati početkom sledeće godine, a nakon toga da se kreće u tim granicama, saopštila je NBS.

Takvom kretanju inflacije trebalo bi da doprinesu efekti prethodnog ublažavanja monetarne politike i oporavak domaće tražnje, kao i postepen rast svetske cene nafte i inflacije u međunarodnom okruženju. S druge strane, zahvaljujući dobroj poljoprivrednoj sezoni, dodatni pad cena primarnih poljoprivrednih proizvoda na svetskom i domaćem tržištu i posledično niski troškovi u proizvodnji hrane još neko vreme će delovati dezinflatorno.

Izvršni odbor je istakao da na opreznost monetarne politike upućuje neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu u pogledu budućih mera FED-a i Evropske centralne banke i njihovog mogućeg uticaja na globalne tokove kapitala. Ipak, uspešno sprovođenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, kao i smanjenje spoljne neravnoteže povećavaju otpornost domaće ekonomije na potencijalno negativne uticaje iz međunarodnog okruženja. To potvrđuju pozitivna ocena Međunarodnog monetarnog fonda nakon oktobarske posete, pad premije rizika zemlje i napredak na međunarodnim listama konkurentnosti usled unapređenja poslovnog i investicionog ambijenta.