Renesansa zemljoradničke zadruge Agrodunav iz Karavukova – Udruživanje poljoprivrednika dalo bolje rezultate i veću produktivnost
| Izvor: RTV

Kada je pre sedamanest godina zemljoradnička zadruga Agrodunav iz Karavukova otišla u stečaj, malo ko je verovao da će ta zadruga doživeti renesansu i postati ekonomska okosnica srednje Bačke.

Danas toj zadruzi gravitira više od stotinu kooperanata, a deo zemljišta koji u ratarstvu ne bi dao odgovoarajuće rezultate priveli su nameni, tako što su sredstvima pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu podigli zasad topole.

Zemljoradnička zadruga Agrodunav iz bačkog sela Karavukovo predstavlja pravi primer renesanse jednog privrednog subjekta koji je na trnovitom putu od stečaja do ekonomske vitalnosti etapno razvijao različite vidove poljoprivredne proizvodnje.

Tako se danas uz dominantno ratarstvo, Agrodunav potvrđuje i u oblasti mlečnog govedarstva i voćarstva, ali i za naše prilike ne tako čestog šumarstva.

Ratarsku proizvodnju u Agrodunavu zasnivaju na površini od 1.800 hektara, od čega je gotovo polovina pod sistemima za novoodnjavanje.

– Najnoviji zasad od 12 hektara smo uradili početkom ove godine, uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. Dobili smo bespovratna sredstva i mislim da je to sjajna ideja što pokrajina daje podršku i za taj vid proizvodnje – kaže Stevan Stanojković, direktor ZZ Agrodunav.

Tu je i stočna farma, gde je prozvodnja maksimalno humanizovana, jer je mlečnim grlima omogućena prirodna ispaša. Dve hiljade litara mleka u ekstra klasi svakog dana sa ove farme otkupljuje mlekara Dukat. Međutim, ekonomski efekti te proizvodnje nisu u prvom planu objašnjava prvi čovek i direktor zadruge.

– Nama je stočarstvo neophodno zbog sistema za navodnjavanje, gde moramo da imamo dovoljnu količinu stajnjaka, da ne bismo upropastili zemljište – objašnjava Stanojković.

Ova zemljoradnička zadruga zainteresovanim stočarima pruža sve usluge i u smislu otkupa i u savetodavnom smislu, dodaje on.

I tako se udruživanje i na ovom primeru potvrdilo kao model koji obezbeđuje veću produktivnost i bolje rezultate u poljoprivrednoj proizvodnji. Tome svedoči i jedan od zadrugara.

– Mi smo ovde sitni poljoprivrednici. Ne možemo sami da izađemo na tržište sa svojom robom i cenom koja je sada na tržištu. Zajedničko ulaganje i zajednički izlaz na tržište je druga priča – kaže zadrugar Srđan Stojanović.

U Agrodunavu nastavljaju sa realizacijom ambicioznih planova, ističući da je osnovni element recepta za poslovni uspeh sadržan u mnogo odgovornog rada, ali i u takozvanom svaštarenju, jer u poljoprivredi uvek jedna oblast proizvodnje vuče drugu, a koja će u datom trenutku isplivati, zavisi od više tržišnih faktora.