Reprezentativka u karateu postala uspešna preduzetnica – Aranđelovački Papirplast osvaja tržište kvalitetom i cenom

Reprezentativka u karateu postala uspešna preduzetnica – Aranđelovački Papirplast osvaja tržište kvalitetom i cenom
| Izvor: Ekonometar

Aranđelovčanin Sezan Sujković sa suprugom Ljiljanom, duži deo radnog veka radio je u holding korporaciji Šamot u Aranđelovcu. Kada je pre dve decenije ovaj najveći gigant vatrostalne industrije u Srbiji počeo da tone, odlučio je da počne porodični biznis. Prvo je osnovao firmu Termokom, kasnije i firmu Termospak za proizvodnju ambalaže od polietilena. Kraće vreme proizvodio je i kotlove.

Porodični biznis, kako su nam rekli Sujkovići, zahtevao je postepen, predan rad, upornost, snalažljivost i dosta ulaganja i odricanja. Uspeli su, korak po korak, kvalitetnim proizvodima i povoljnom cenom, da osvoje tržište i steknu poverenje kupaca.

Osnovali su novu firmu Papirplast 2011. godine, a odnedavno preduzećem rukovodi njihova ćerka Jovana (28), diplomirani poslovno-industrijski menadžer, bivša reprezentativka Srbije u karateu.

– Još kao srednjoškolka radila sam u proizvodnji tatine firme i učila zanat – kaže za Ekonometar Jovana Sujković.

– Dok su se moji školski drugari odmarali za vreme raspusta i praznika, ja sam radila. Ono što me je radovalo jeste da je firma iz godine u godinu bila sve uspešnija, naglašava ova mlada aranđelovačka preduzetnica.

Stečeno znanje na fakultetu Jovana uspešno primenjuje u praksi. U tome joj dragocenu pomoć pružaju roditelji, penzioneri. Veliku pomoć ima i od profesora sa Fakulteta za poslovno-industrijski menadžment iz Beograda, jer su je slali na brojne međunarodne konferencije, praktičnu obuku, a i sada je s njima u stalnom kontaktu.

– Ja i dalje učim, jer to zahteva svakodnevni rad i brojne obaveze. Tehnologiju, nove proizvode i inovacije treba usvajati i ići u korak s vremenom. Samo tako možemo biti konkurentni na tržištu. Dosta posla imam i oko organizacije veleprodaje, marketinga, finansija, knjigovodstva. I u zakonskoj regulativi ima promena, pa tu oblast treba stalno pratiti – objašnjava naša sagovornica.

Ilustracija (foto: Jozef Sowa/shutterstock.com) Aranđelovački plastičari repromaterijal uglavnom nabavljaju iz domaćih fabrika, a specijalnu vrstu papira uvoze iz Finske.

– Proizvodimo veliki i raznovrstan asortiman džakova, kesa, vreća, termoskupljajućih folija, kesa za smeće, kao i veći broj artikala po narudžbini kupaca. Proširili smo asortiman i na proizvode od papira, koji se široko primenjuju u prehrambenoj industriji – priča Jovana.

Kada je reč o plasmanu proizvoda nema poteškoća, jer kupaca ima u svim gradovima, od Leskovca do Subotice.

– Naručenu robu kupcima dostavljamo na adrese vlastitim prevozom. Naš poslovni moto je uvek bio kvalitet proizvoda, poštovanje rokova i pravovremena isporuka. Od velikog značaja za kupce su i korektne cene. Oni to i te kako znaju da poštuju. Naši proizvodi se mogu kupiti i u prodavnicama bivših republika Jugoslavije – objašnjava Jovana.

Zaposleni u firmi Papirplast redovno primaju solidne plate. Rade svaki dan sem nedelje, ali kada treba ispoštovati rokove kupcima, radi se i duže. Mesečno se za sve proizvode potroši oko 40 tona papira i polietilena.

– Želela bih da istaknem izuzetnu poslovnu saradnju sa vlasnicima aranđelovačkih fabrika i firmi. Poštujemo jedni druge, radeći na obostranu korist. Neki od njih su fabrika Peštan, Mlinsko-pekarska industrija Pobeda, veliki trgovački market Domino, fabrike kolača Vanilica, Slatko srce, Stanić, Sweet house, vodeće pekarske industrije Don-Don i pekara AS Braća Stanković, kao i Srbija autoput – sa zadovoljstvom kaže Jovana Sujković.

Autor: Bora Njegovan

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista „Ekonometar“. Poziv na pretplatu www.nirapress.com)

Pročitajte takođe

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni YouTube će uskoro omogućiti pristup …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *