Roba leti iz Niša – Aerodrom Konstantin Veliki ostvario rast kargo transporta od 300%
| Izvor: eKapija

Na Aerodromu Konstantin Veliki u Nišu tokom 2016. godine je pretovareno oko 1.600 tona robe, što je rast od 300% u poređenju sa prethodnom godinom. Direktor niške vazdušne luke Vladica Đurđanović kaže za eKapiju da je zbog velikog skoka pred njima najveći organizacioni izazov u odnosu na sve aerodrome u širem regionu.

– Višegodišnji rast od skoro 300% u putničkom i kargo saobraćaju bi bio problem i za Aerodrom Nikola Tesla. Ako imamo u vidu da je pre manje od godinu i po dana Aerodrom Konstantin Veliki imao 1.300 putnika i 300 tona robe na godišnjem nivou, cifre koje danas pominjemo izgledaju nestvarne.

Prema njegovim rečima, potencijal za razvoj kargo saobraćaja postoji, rast će biti postepen i uslovljen povećanjem broja zaposlenih i njihovom obukom i licenciranjem.

– Svejedno, i takav rast će biti u najmanju ruku zadovoljavajući.

Redovna kargo linija kompanije Turskih Cargo je obeležila poslovanje niškog aerodroma u godini iza nas. Roba se, za sada, utovara i istovara bez problema, kaže Đurđanović i dodaje da za planirani nivo kargo saobraćaja Aerodrom Konstantin Veliki ima opremu za prihvat i skladištenje robe.

– Oprema za prihvat je potpuno nova i najbolja je u regionu. U toku je procedura javne nabavke za izgradnju dodatnog prostora za pakovanje robe.

Da bi Aerodrom Konstantin Veliki bio u potpunosti samoodrživ potrebno je da ima najmanje 450.000 putnika i 4.000 tona robe.

foto: robert paul van beets/shutterstock.com – Prema našim planovima to će se desiti 2018. godine. U 2017. godini planirano je 2.500 tona robe i više od 300.000 putnika.

Na pitanje eKapije, kada se može očekivati otvaranje intermodalnog kargo centra, Đurđanović odgovara:

– Aerodrom Konstantin Veliki će razvijati svoj kargo centar, za izgradnju intermodalnog terminala je nadležan Grad Niš i to nije u direktnoj vezi sa aerodromom, ali je kompatibilno sa planovima daljeg razvoja kargo avionskog prevoza robe.

Niš centar kompanije Turkish Cargo za region

Šeref Kazanci, Senior Vice President Turkish Cargo, nedavno je u intervjuu za eKapiju izjavio da im je namera da aerodrom u Nišu bude čvorište u regionu za okolne gradove kao što su Sofija, Skoplje, Podgorica i Tirana.

– Takođe, u mogućnosti smo da pružimo efikasnu i direktnu uslugu izvoznicima sa jugoistoka Srbije.

Ovlašćeni zastupnik kompanije Turkish Cargo u Srbiji je Cargo Agent Navigator.