Roboti za opeke – Braća Branko i Zoran Spasojević nastavili očev posao
Izvor: Ekonometar

Braća Branko i Zoran Spasojević nakon iznenadne očeve smrti 2003. godine preuzeli su da vode aranđelovačku ciglanu „Kubršnica“ (sada „Univerzum-Kubršnica“).

– Početak našeg privatnog biznisa bio je težak, jer smo bili mladi i sa malim stažom u ciglani – kaže za „Ekonometar“ stariji brat Branko.

– Srećom, imali smo dobre radnike i grupu sposobnih rukovodilaca koji su odavno „ispekli“ zanat u ciglani. Uz njih smo iz godine u godinu sticali dragoceno iskustvo da bismo mogli uspešno da poslujemo. U relativno kratkom roku, od „Univerzum-Kubršnice“ napravili smo jednu od vodećih fabrika u ovom delu Šumadije – priča Branko.

„Univerzum-Kubršnica“ nastavlja tradiciju aranđelovačkih opekara započetu daleke 1939. godine. Od 14 vrsta opeka najviše se proizvode i prodaju termo i giter blokovi različitih dimenzija.

– Na oko pola kilometra od fabrike, koja se nalazi na ulazu u Aranđelovac, eksploatišemo kvalitetnu zemlju-glinu, čije su rezerve ogromne. Od 2003. godine do danas izgradili smo novu proizvodnu halu i sušaru. Iz Italije smo uvezli najmoderniju tehnologiju i opremu sa robotima koji zamenjuju 20 radnika. Celokupni proces proizvodnje je automatizovan – objašnjava sagovornik.

Aranđelovčani na inostrano tržište izvoze 40% opekarskih proizvoda. Nove proizvode plasiraju i na tržišta Mađarske i Rumunije.

– Naši novi proizvodi su nadvratnici i natprozornici, koji građevinarima umnogome olakšavaju rad kod ugradnje vrata i prozora u stambenim zgradama. Naravno, time se ostvaruju i znatne uštede u materijalu. Našim kamionima robu dostavljamo kupcima u Hrvatskoj, BiH, Makedoniji, Crnoj Gori, Mađarskoj i Rumuniji. Nedavno smo kupili pet kamiona, vrednih 500.000 EUR, koji koriste prirodni gas, pa ostvarujemo uštedu goriva za 50% – tvrdi Branko.

Vredni opekari su svaki zarađeni dinar ulagali u nove proizvode i najsavremeniju opremu. To je cena njihovog uspešnog poslovanja i u godinama recesije koja nije zaobišla našu zemlju.

– Da nismo investirali u budućnost, naša firma danas ne bi postojala. Do 2009. godine u Srbiji je poslovalo 45 ciglana, a sada ih je ostalo samo šest! Naše ukupne dosadašnje investicije iznose oko sedam miliona evra. Uvek činimo korak više, kada je reč o unapređenju tehnologije, kvaliteta proizvoda, proširenja asortimana i tržišta, vodeći računa o štednji – veli mladi preduzetnik.

Svake godine braća Spasojevići posećuju najveći sajam u Minhenu, gde se na licu mesta mogu upoznati sa inovacijama, mašinama i opremom za potrebe ciglana. Proteklog oktobra imali su i razlog više za put u Nemačku.

– Želimo da aktiviramo naš pogon u Inđiji. Planiramo kupovinu najmodernije proizvodne linije za opeke. Verujemo da će narednih godina potražnja proizvoda naše branše znatno porasti – uveren je Branko.

Radnici „Univerzum-Kubršnice“ svakodnevno rade u tri smene, zadovoljni su uslovima rada i primanjima koja su veća od republičkog proseka. U zimskim mesecima građevinari se odmaraju i čekaju proleće, kada neimari stižu na gradilišta.

Na opeke neće čekati, jer će biti dosta zaliha, kaže Branko, čija je fabrika proglašena najboljom u Aranđelovcu i koja je dobila najveće priznanje grada za 2015. godinu.

Autor: Bora Njegovan

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista „Ekonometar“. Poziv na pretplatu www.nirapress.com)