Rok za završetak fabrike „Mei Ta“ u Obrenovcu jul 2017. – Prva faza investicije vredna 40 mil EUR
| Izvor: Tanjug

Sava Radovanović Mandatar za sastav vlade Aleksandar Vučić obišao je u petak, 3. juna, radove na izgradnji kinesko-francuske fabrike „Mei Ta“ za proizvodnju delova za automobile i motore u Obrenovcu, koja bi trebalo da zaposli 1.400 radnika.

Vučić je istakao da je ponosan što može da vidi gradilište sa 300 radnika i da se uvek raduje kad radovi brzo napreduju. On je predstavnicima kompanije poželeo da što pre počnu da rade, ostvaruju profit, kako bi Srbija što pre počela da ubira poreze.

On je gradilište investicije vredne 60 mil EUR obišao sa ministrom privrede Željkom Sertićem, gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim, predsednikom opštine Obrenovac Miroslavom Čučkovićem i predstavnici kompanije.

Rok za završetak radova, za koje je kamen temeljac postavljen 2. aprila ove godine, je juli 2017, a izvodi ih „Energogroup“.

Objekat će se prostirati na 40.295 m2 i nalazi se u Industrijskoj zoni na prostoru nekadašnje fabrike „Prva iskra“ u Bariču kod Obrenovca.

Nova fabrika će proizvoditi blokove i nosače motora, turbopunjače i druge delove za poznate automobilske brendove.

U prvoj fazi, do kraja 2018, planirana je investicija u pogon livnice i mašinske obrade u iznosu oko 40 mil EUR, dok je u drugoj, do kraja 2022, planirana investicija od 20 mil EUR u proširenje postojećeg pogona i u distributivni centar koji bi snabdevao tržište Evrope i Severne Amerike.

Memorandum o razumevanju o investiranju kineske „Mei Ta“ grupe u izgradnju pogona u Obrenovcu potpisan je novembra 2014. u Vladi Srbije. „Mei Ta“ grupa ima fabrike u Francuskoj, Slovačkoj, Nemačkoj, Kini i Indiji.