Rudnik bakra Majdanpek u 2016. povećao proizvodnju za 40%

Rudnik bakra Majdanpek u 2016. povećao proizvodnju za 40%
| Izvor: Kolektiv

Rudnik bakra Majdanpek (RBM) povećao je u 2016. godini proizvodnju bakra u koncentratu, zlata i srebra za oko 40% u odnosu na 2015. Direktor Branislav Tomić kaže da se radilo dobro i da je ovaj rezultat još vredniji kada se ima u vidu koliko je pripremnih, investicionih, infrastrukturnih i drugih radova, ništa manjeg značaja za budući rad, „usput“ obavljeno, uz uštedu ogromnih finansijskih sredstava.

Tomić navodi da se proizvodnja u 2016. godini odvijala na kopu Južni revir, gde je za 11 meseci ostvaren rezultat od 103% u odnosu na godinu dana ranije.

– Istovremeno su tekli poslovi na značajnim infrastrukturnim objektima, počev od izmeštanja optičkog kabla, dalekovoda, do izmeštanja korita reke Mali Pek i postavljanja i puštanja druge linije za odvodnjavanje sa prečišćavanjem sa Južnog revira. Pritom, svuda je ispoštovan kontinuitet, pa nije bilo prekida u proizvodnji – navodi direktor Rudnika bakra Majdanpek.

Branislav Tomić ističe da sve do sada učinjeno stvara dobru osnovu za budućnost RBM-a, a uz nastavak ulaganja u opremu predstavlja uslov za nastavak dobrih rezultata u predstojećoj godini.

On najavljuje da će RBM u 2017. u svim aspektima poslovanja nastaviti nesmanjenim tempom, sa željom da se poveća proizvodnja, ali i pripremi teren za rad u narednom periodu.

– Želimo da podmladimo kadar, jer smo kao preduzeće u ozbiljnim godinama, ako posmatramo starosnu strukturu zaposlenih. To će nam omogućiti da sve zadatke ispunjavamo sa više elana, pa i rezultata. I dalje ćemo biti bitku sa troškovima, a pokušaćemo da tu damo doprinos i na nivou kompanije, time što bi naš ERC preuzeo još jedan deo poslova i obavljao ih za ceo RTB Bor. Ideje nam ne manjkaju i kada su drugi poslovi u pitanju – objašnjava Tomić.

On je još jednom pohvalio odnos grada Majdanpeka prema rudniku i podsetio da je usvajanjem UPPR-a pružena nova šansa rudarstvu na ovom prostoru, ali i naveo da je RBM ispunio sve obaveze koje je u 2016. godini imao prema opštini, što će joj omogućiti da brže i efikasnije ostvaruje svoje planove.

Pročitajte takođe

Budućnost je naklonjena malim aerodromima – Niš obara rekorde, Morava traži svoju šansu

Budućnost je naklonjena malim aerodromima – Niš obara rekorde, Morava traži svoju šansu Kada je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *