Rumuni pokreću proizvodnju u leskovačkom Interlemindu – Prvi radnici već na obuci

Rumunska firma TeraSteel, koja je kupila deo fabrike Interlemind u Leskovcu, počeće da proizvodi građevinske sendvič-panele tokom septembra ili oktobra, najavili su u četvrtak, 3. avgusta 2017. godine, predstavnici te firme. Primljeni su prvi radnici, 17 od ukupno planiranih 40, i oni se već nalaze na obuci u Rumuniji, u matičnoj TeraSteel fabrici u gradu Bistrica.

Rumuni su nedavno kupili jedan od dva dela fabrike na aukciji za 4,3 mil EUR, a planiraju da ulože dodatnih 6,7 mil EUR u reparaciju pogona i mašina i pokretanje nove linije, kao i u proizvodnju panela od kamene vune.

Kada fabrika u Leskovcu bude završena imaće pun kapacitet proizvodnje od 2,2 miliona metara kvadratnih panela, za srpsko, bugarsko, albansko, mađarsko i tržišta regiona, ali i za južni deo Rumunije i istočni deo Grčke.

Izvršni direktor ove kompanije Zoran Cvejović naglasio je da su Rumuni uložili sopstveni kapital, da u skorijoj budućnosti neće tražiti subvencije i da nemaju obaveze prema bivšim radnicima i državi.

U TeraSteelu će 30 ljudi raditi na automatizovanim mašinama, a 10 u administraciji.

Inače, investicija u Leskovcu je do sada najveće ulaganje TeraSteel van Rumunije i prvo u Srbiji.