Rusi traže dečju garderobu iz Srbije – Domaći proizvođači na rusko tržište mogu samo udruženi

Rusi traže dečju garderobu iz Srbije – Domaći proizvođači na rusko tržište mogu samo udruženi
Izvor: Novosti

U Srbiji danas ima više proizvođača dečje konfekcije nego u bivšoj Jugoslaviji. U našoj zemlji radi više od 60 pogona u kojima se šiju benkice, kapice, trenerke, pantalone za mališane, ali je njihov osnovni problem što su – mali, kao i garderoba koju šiju. To je jedna od osnovnih prepreka koja ih deli od većih tržišta, poput ruskog.
baner1
Branko Milekić, vlasnik fabrike tekstila „Forma VS“ iz Beograda i predsednik Grupacije proizvođača dečjeg tekstila u Privrednoj komori Srbije objašnjava da Rusi traže našu garderobu, ali da proizvođači nisu uvek u mogućnosti da sašiju i isporuče dovoljnu količinu.

– U Rusiji ste nekada svašta mogli da prodate, ali oni danas traže kvalitet i roba mora imati sertifikate. Tržište je veliko i potrebna je određena količina odevnih predmeta koje proizvođači teško mogu sami da naprave – objašnjava Milekić.

– I domaći kupci su sve zahtevniji, jer roditelji prate trendove i nastoje da decu oblače u skladu sa njima. Trudimo se da u našim fabrikama postignemo kvalitet izrade odevnih predmeta, ali da i dizajn bude moderan. Naši kreatori odlaze na sajmove dečje mode u Firencu i tamo razmenjuju iskustva i uče. Mi smo svi još mali i teško samostalno možemo do kupaca u Rusiji, iako je to uspelo našim fabrike „Fim“ iz Trstenika, „Stig“ iz Novog Pazara, „Bambino“ iz Užica, „Hajdi“ iz Aleksinca.

Milorad Vasiljević, sekretar Udruženja industrije tekstila, odeće, kože i obuće u PKS, najavljuje da 20. oktobra u Srbiju dolazi kupac iz Rusije koji bi trebalo da ugovori posao sa domaćim proizvođačima.

– Oni su postali dosta zahtevni i traže veće količine, ali mi smo svesni da naši tekstilci to ne mogu sami da ispune i zato smo pokušali da ih organizujemo, da nastupe zajedno – objašnjava Vasiljević.

– Nije isto kada neko pokušava da osvoji tako veliko tržište sam i kada iza sebe ima jako udruženje preduzetnika i kolege.

Pročitajte takođe

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018.

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018. Izvor: eKapija …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *