Ruske kompanije razmišljaju da deo svoje proizvodnje iz Turske prebace u Srbiju
| Izvor: eKapija

Marko Čadež Veliko je interesovanje ruskih kompanija iz sektora auto delova da dobar deo svoje proizvodnje iz Turske prebace u Srbiju, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije nakon 14. zasedanja Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju dve zemlje, koje je održano 12. januara u Beogradu.
– Privredna komora Srbije u kontaktu je sa tri velike ruske fabrike sa kojima ćemo posetiti srpske kompanije potencijalne dobavljače, kao i mesta gde bi mogli da prebace proizvodnju, što bi za privredu Srbije bilo veoma važno – istakao je Čadež.

Predsednik PKS ukazao je i na velike mogućnosti i obostrani interes srpske i ruske privrede da se intenzivira saradnja u prehrambenoj industriji.

– Osim interesovanja ruskih firmi da trguju i prave kooperacije sa srpskim, jedna naša velika proizvodna kompanija u pregovorima je da u Rusiji otvori pogon za proizvodnju sokova i dečje hrane – objašnjava Čadež.

Predsednik PKS podsetio je na inicijativu formiranja logističko distributivnog centra za plasman poljoprivredno prehrambenih proizvoda iz Srbije u Rusiju, što bi doprinelo unapređenju izvoza, posebno malih i srednjih srpskih kompanija na to veliko tržište. Komora je, po rečima Čadeža, aktivna u formiranju centra i spremna je da preuzme centralnu ulogu u toj inicijativi. U tome je važna podrška ruske strane, institucija obe zemlje, kao što su fitosanitarne, veterinarske i druge inspekcije, kao i velikih kompanija da se okupe i privuku male i srednje firme.

Čadež je rekao da se na zasedanju Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju u Palati Srbija razgovaralo o konkretnim temama među kojima su bile i unapređenje transporta robe, smanjenje troškova prevoza, kao i konekcija Dunavom koja je ocenjena kao dobra perspektiva da se obezbedi stabilan i isplativ transportni pravac.