Ruski GAZ, „Avtovaz“ i „Kamaz“ razmatraju selidbu proizvodnje iz Turske u Srbiju
| Izvor: Sputnik

Poseta potpredsednika Vlade Rusije Dmitrija Rogozina Beogradu rezultirala je pisanjima srpske štampe da će najveći ruski proizvođači automobila i kamiona „Avtovaz“, „Kamaz“ i GAZ preseliti proizvodnju auto–komponenti iz Turske u Srbiju. Kako navode, taj posao mogao bi srpskim firmama da donese zaradu od oko 30 mil USD godišnje.

U „Grupi GAZ“, koja je još 2014. godine započela proizvodnju i prodaju „gazele next“ u Turskoj, kažu da razmišljaju o proizvodnji u Srbiji.

– Mi analiziramo potencijal srpskog tržišta auto–komponenti i otvoreni smo za uzajamno korisnu saradnju sa srpskim kompanijama, ali je u ovom trenutku preuranjeno govoriti o zameni turskih fabrika – rekli su za „Sputnjik“ u pres–službi „Grupe GAZ“.

Rogozin, doduše, nijednog trenutka nije ni spomenuo GAZ, ali je rekao da postoji šansa da „Avtovaz“ i „Kamaz“ presele svoju proizvodnju auto–komponenti iz Turske u Srbiju. Prema njegovim rečima, Vlada Rusije razmatra tu mogućnost.

– Do sada su se te komponente za vozila proizvodile u Turskoj. Verujemo da je srpska industrija sposobna da ih proizvede. To će, takođe, dati ozbiljan finansijski doprinos srpskoj privredi – rekao je Rogozin, ističući da će Rusija na taj način u Srbiji dobiti ozbiljnog partnera.

Da li će zaista doći do realizacije tog posla još je neizvesno, a prema nekim najavama sve bi trebalo da bude precizirano već na proleće, prilikom posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji.

foto: Nataliya Hora/shutterstock.com Srpski premijer Aleksandar Vučić je rekao da bi Srbija u narednom periodu trebalo da razmotri da li srpska industrija može da proizvodi delove za ruske automobile „Kamaza“ i „Avtovaza“, naročito u delu koji su pre sankcija Moskve pokrivale turske kompanije.

Srpska strana trenutno razmatra koje bi domaće firme mogle da prave auto–komponente i auto–delove za Ruse, a spominju se fabrike kao što su „Tigar“ iz Pirota, „Prva petoletka“ iz Trstenika, „Trayal“ iz Kruševca, „Krušik akumulatori“ iz Valjeva, „Zastava tapacirnica“ iz Kragujevca i mnoge druge.

Dobri odnosi Rusije i Turske su se znatno pokvarili nakon što je Turska krajem novembra prošle godine oborila ruski bombarder Su–24 u Siriji. Ankara je odbila da uputi izvinjenje, a Moskva je odgovorila ekonomskim sankcijama prema Turskoj, što je otvorilo prostor za još veću i čvršću saradnju Rusije i Srbije.

„Avtovaz“ je jedan od lidera automobilske industrije u Rusiji — samo u 2014. godini proizveo je 28 miliona vozila, dok je najveći ruski proizvođač teretnih vozila „Kamaz“ proizveo više od dva miliona teretnjaka.