„Russia today“ otvara predstavništvo u Srbiji
Radio 021

Međunarodna informativna agencija „Russia today“ („Rusija danas“, MIA Sevodnja) otvara predstavništva u 29 zemalja, među kojima i u Srbiji.

Svako od njih uskoro će imati svoj sajt na jeziku zemlje u kojem se nalazi, a potom će u proleće imati i radio. Portal u Srbiji će izveštavati o događajima u Srbiji, a spoljna politika biće u skladu sa politikom Rusije.
Rukovodilac centra u Beogradu biće Ljubinka Milinčić, dosadašnja dopisnica iz Moskve nedeljnika NIN, a ranije „Politike“. Kako je planirano, centar će zapošljavati 30 ljudi.

– Kod nas postoji potreba za ruskim pogledom, jer su kod nas više od 20 godina radili zapadni mediji. Skoro svi mediji su kupljeni. U Srbiji skoro da nema srpskih medija i biće veoma dobro uslišiti i reč Rusije, pogled Rusije na neku situaciju – rekla je Ljubinka Milinčić. Po njenim rečima, „to je posebno važno u ovom momentu, kada se odnosi u svetu menjaju“.
baner1
Zvanična prezentacija centara u inostranstvu biće održana u Moskvi naredne nedelje.

– Naš osnovni auditorijum su ljudi u svetu, a njih je, uveren sam više od milijarde, koji se tresu od američke propagande, koje su prepune i radio talasi, i agencije, novine, TV – izjavio je generalni direktor „MIA Rusija danas“ Dmitrij Kiseljov.

Oni „drsko krše međunarodno pravo, menjaju istinu i činjenice, pokušavaju da bukvalno zombiraju ljude“, rekao je Kiseljov. „TV Rusija 24“ navodi da to nisu samo „dopisničke tačke“ već „multimedijski centri“.

– Postalo je očigledno da je postalo neproduktivno da se izveštavanjem iz Moskve na raznim jezicima u nameri da se pridobije auditorijum u drugim zemljama – kazala je glavna urednica MIA „Rusija danas“ Margarita Simonjan.