Šabačka sela sa sopstvenim dinarom
Izvor: RTS

Sela u šabačkom kraju ubuduće će imati svoje pare i sama odlučivati kako će ih i na šta potrošiti. Gradska uprava Šapca prva je donela odluku da se sredstva od naplate poreza na imovinu meštana ne prelivaju u gradski, već na račune mesnih zajednica. Uz to, na svaki uloženi seoski dinar u veće projekte – uložiće nekoliko puta više.
Do sada su i za krečenje seoskog doma i za šljunčenje puta najpre potrebni dobrovoljni prilozi meštana, a onda moljakanje, trčaranje po opštini od vrata do vrata. A sada, kažu, u selima konačno čist račun i duga ljubav, koliko poštuješ poreske obaveze toliko ćeš i selo razvijati.

– Ako ste više dosadni gradskoj upravi i njihovim direktorima onda ćete više sredstava i povući, a sada, koliko imate novaca, priložite dokumentaciju – šta biste radili – kaže predsednik Mesne zajednice Slepčević Slavko Ivanić.

Do sada je iz gradskog budžeta u Slepčević odlazilo oko 400.000 dinara, a ove godine će se od poreza meštana na račun mesne zajednice preliti gotovo milion. Računi neće biti prazni ni u jednom od pedesetak sela šabačkog kraja.

– Možemo da održavamo uličnu rasvetu, komunalnu infrastrukturu, da očistimo i umijemo naše selo – ističe potpredsednik Mesne zajednice Ribari Saša Perić.

Da pare od sela ostanu u selu godinama su, kažu, čekali. Sad će se pokazati ko je dobar domaćin.

Trećina gradskog budžeta od poreza na imovinu preliće se na sela. Za podstrek razvoju biće i dodatnog novca.
baner1
Načelnik Odeljenja lokalne poreske administracije Radmila Jugović kaže da ukoliko svi poreski obveznici budu izmirili svoje obaveze – treba da se prelije oko 75 miliona za sve mesne zajednice i nada se da će poreski obveznici biti ažurniji.

– Grad Šabac će ispratiti svaku dobru investiciju u mesne zajednice tako što će infrastrukturu pratiti sa dva na dinar, a udruživanje između dve ili više mesnih zajednica sa tri na dinar, to je prilika da se urade velike stvari u svakoj mesnoj zajednici – kaže gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Sedamdeset pet odsto meštana redovo plaća porez. U selima se nadaju da će i preostali shvatiti da poštovanjem zakona ulažu u svoje mesto.

U mesnim zajednicama se nadaju da će šabački budžet moći da isprati sve njihove projekte, a interesovanja za udruživanje seoskih para već ima. Podsticaja će biti i za kulturne svetkovine. Za gostovanje muzičkih zvezda selo će morati samo da plati.