Samo kooperative i zadruge oživljavaju poljoprivredu u Srbiji – Bez ukrupnjavanja domaći proizvođači neće opstati na tržištu

Samo kooperative i zadruge oživljavaju poljoprivredu u Srbiji – Bez ukrupnjavanja domaći proizvođači neće opstati na tržištu
| Izvor: N1

Bez ukrupnjavanja male povrtarske proizvodnje u kooperative po uzoru na holandska i nemačka iskustva, i bez oživljavanja modernih zadruga proizvodnje voća i povrća u Srbiji uskoro neće biti, upozorava Ratko Vukićević, predsednik Upravnog odbora Nacionalne asocijacije voćara i povrtara Plodovi Srbije.

– Mali proizvođač, na maloj površini s malom proizvodnjom nema način da opstane. Jedini način je kooperativa. Mora se osvojiti pozicija na tržištu, a to ne mogu mali proizvođači. Država treba da im kaže da ne mogu tako opstati na tržištu. Odavno su kooperative nosioci svega, i samo tako mali mogu da opstanu – navodi on.

Proizvođači moraju da se obrazuju i da im se kaže da ne mogu opstati ako su mali i usitnjeni i, što je vrlo bitno, nema dovoljno znanja ni iskustva oko organizovanja u kooperative, pa bi zato trebalo angažovati stručnjake iz inostranstva, dobro im platiti da pomognu u utemeljenju kooperativa.

Kao veliki problem on vidi uvoz ranog voća i povrća iz susednih zemalja, Makedonije, Albanije, Crne Gore po dampinškim cenama, tj. po cenama nižim od cene proizvodnje.

– Mali proizvođači i kad prodaju jesu na ivici, na nuli ili u minusu. Tu se javlja i problem uvoza robe po cenama ispod cene koštanja. Stalno tražimo da se zaštite naši proizvođači koji su izloženi oštroj konkurenciji iz EU. Rano povrće iz Albanije, Makedonije i Crne Gore smanjuje cenu. To je vrlo često nelegalan uvoz, mi smo se otvorili prema Evropi, ali možemo da uvedemo prelevmane kad su dampinške cene. I dalje tražimo da se zaštitimo od dampinških cena jer i ovo malo proizvodnje što je ostalo biće brzo uništeno – kaže on.

Poljoprivredniku u Albaniji se isplati da proizvede jeftino zato što su tamo dobro organizovani, postoje otkupni centri i hladnjače, objašnjava Vukićević. Oni su veoma agresivni na tržištu i imaju velike podsticaje, a kada ima viška proizvoda prodaju i po niskim cenama da ne bi bacili.

Kao rešenje za situaciju Vukićević vidi pre svega primenu zakona o zadrugama.

– Zakon o zadrugama stajao je u fiokama sedam-osam godina. Mi sada ponovo pričamo da treba da revitalizujemo zadruge. Ali one ne mogu biti kao što su nekad bile, one moraju biti usko specijalizovane, kao što su holandske kooperative. Ne treba praviti biznis na ekonomskom groblju. Ne radimo ono suštinski važno, a to je napraviti proizvođača koji je velik, koji ima 100 hektara i koji je u kooperativi. Sve drugo je krečenje fasade. Bez toga, domaće proizvodnje neće biti – naglašava Vukićević.

Pročitajte takođe

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018.

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018. Izvor: eKapija …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *