Šarmantni „Dućan Moj“ – Porodični posao beogradske porodice Bošković

Šarmantni „Dućan Moj“ – Porodični posao beogradske porodice Bošković
Izvor: InStore magazin

Dućan Moj. Vaš, njihov… a može da bude i svih onih Beograđana koji se zadese na nekoj od pet lokacija na kojima trenutno lanac ovih malih komšijskih radnji posluje. Preteče današnjeg maloprodajnog posla porodice Bošković sežu u devedesete godine.

Od pržionice kafe u maloj zanatskoj radnji, uvoznika sirove kafe i distributera ove sirovine kolegama, kroz preduzeće koje i danas nosi ime „Mlin produkt“, a bavi se i uvozom i maloprodajom, nastao je i lanac pod nazivom „Dućan Moj“.

Osim maloprodajnih objekata pod formatom „Dućan Moj“, u okviru „Mlin produkta“ posluju i maloprodajni objekti „Dućan Kafe“.

Maloprodaja je od osnivanja naše kompanije, davne 1990. godine, predstavljala jedan od osnovnih faktora finansijske stabilnosti. Lanac maloprodajnih objekata pod imenom „Dućan Kafe“ nudi asortiman naše ispržene kafe, kao i prateći program konditorskih proizvoda i sokova. Osim ovakvih maloprodaja male kvadrature od oko tridesetak kvadratnih metara i sa veoma uskim asortimanom, 2007. godine počinjemo sa razvojem mini-marketa, komšijskih prodavnica površine od oko 100 metara kvadratnih, opremljenih najsavremenijim policama, rashladnim vitrinama kao i svom ostalom modernom pratećom opremom. Širok asortiman prehrambenih proizvoda takođe je bio upotpunjen svežom kafom iz naše pržionice, koju smo sve do početka 2013. pakovali pod imenom „Dućan kafa“, kada dobija novi izgled i ime – Fina kafa, objašnjava Dejan Bošković.
baner
Želja za daljim razvojem i potreba da se potrošačima ponudi nešto novo iznedrila je 2013. koncept maloprodaje „Dućan Moj“, koji prema njegovim rečima nudi humaniji i manje sterilan vid kupovine i u kojem se stvara prisniji odnos između kupca i prodavca. Svojim nesvakidašnjim enterijerom i neodoljivim šarmom starih komšijskih prodavnica, želeli smo da kupci imaju osećaj topline i da naše radnje oplemene svaki kraj u kojem se nađu, a i da pruže potrošačima slobodu da se identifikuju sa krajem u kojem žive kao i sa samom radnjom. Socijalni momenat koji se ostvaruje kroz prisnost osoblja sa svakom mušterijom briše osećaj otuđenosti i sterilnosti, koji imate prilikom kupovine u hipermarketima, smatra on. Ovde, takođe, osim velikog izbora prehrambenih proizvoda, poseban akcenat stavljaju na prodaju pržene kafe koju dopremaju svakog dana, svežu, direktno iz njihove pržionice i koju na licu mesta melju i pakuju, kao već pomenutu robnu marku „Fina kafa“.

Trenutno posluje devet maloprodajnih objekata, od čega su pet objekti formata „Dućan Moj“, a ostali „Dućan Kafe“. Osim toga, Dejan nam otkriva da su dva objekta u fazi otvaranja, a radi se o formatu „Dućan Moj“. Jedan se nalazi u Ulici kraljice Marije i zauzima površinu od 220 kvadratnih metara, a drugi je u Sazonovoj ulici, na površini od 65 kvadratnih metara.

Kako nam Dejan objašnjava, sa klijentima komuniciraju preko elektronskih medija –njihove web stranice, kao i preko Facebook fan stranica „Dućan Moj“ i „Fina kafa“. Kroz liflete komuniciraju sa potrošačima kada se radi o nekim promocijama, otvaranju novog objekta ili povodom organizacije nagradnih igara za kupce na nedeljnom ili mesečnom nivou, sa vrednim nagradama.

Njihovi programi lojalnosti su koncipirani upravo kroz različita nagradna izvlačenja u samim objektima, prilikom čega podele veliki broj manje vrednih nagrada, ili na Nikon šest meseci, kada poklanjanju jednu vrednu nagradu. Takođe, kao vid loyalty programa može se smatrati i podela brendiranih šoljica, limenki, kašičica za kupovinu određene količine naše kafe, dodaje Bošković.

Prema njegovim rečima, s obzirom na to da su u razvojnom periodu u kojem otvaraju po nekoliko radnji godišnje, svaki radnik je motivisan da napreduje sa pozicije radnika do pozicije šefa smene, zamenika poslovođe i samog poslovođe, jer se nekoliko puta godišnje otvaraju takve mogućnosti: To su ukupno četiri pozicije po jednom objektu, koje se razlikuju po visini plate, i kojima svaki zaposleni teži. Takođe, postoje bonusi za ostvareni promet na nivou meseca.

Sa konkurencijom se bore tako što objekte pozicioniraju dalje od hipermarketa, najmanje tri minuta hoda, trajno niskim cenama osnovnih životnih namirnica, kao i cenama koje su niže ili iste kao u hipermarketima, jedinstvenom ponudom određenih artikala, akcijama, jedinstvenom ponudom kafe, izuzetno prijatnim ambijentom i komšijskim odnosom prodavaca prema mušterijama.

Asortiman se bira veoma oprezno i vrlo restriktivno uvodimo nove proizvode u objekte, zbog veoma širokog programa koji nudimo, a relativno malih površina naših objekata. Osluškujemo želje naših kupaca komšija. Snabdevamo se i iz veleprodaja i direktno od proizvođača, kaže naš sagovornik.

Razvojni put

Preduzeće „Mlin produkt“ je porodična firma osnovana krajem 1990, pod imenom „DB company“. Kao preteča ovog preduzeća, nekoliko meseci ranije osnovana je samostalna zanatska radnja Sveža kafa, koja zatim svoje poslovanje nastavlja u okviru preduzeća „DB company“. Kao plod velikog entuzijazma i poleta s kraja osamdesetih godina prošlog veka, kada je promena društvenog sistema u tadašnjoj Jugoslaviji omogućila privatnu svojinu, porodica Bošković je započela posao prerade sirove kafe u maloj zanatskoj radnji, ne većoj od 10m2.

Već posle 2-3 godine, preduzeće „DB company“ počinje da uvozi sirovu kafu i da je distribuira malim zanatskim radnjama za preradu kafe, koje su u to vreme iz dana u dan nicale po celoj Srbiji.

Preduzeće 1995. menja naziv u „Mlin produkt“ i nastavlja sa radom u okviru svoje osnovne delatnosti, uvoza i prerade sirove kafe, razvija maloprodaju, ali i uvozi raznu robu široke potrošnje. Krajem 2000. preduzeće kreira brend „Bonito“, koji je u jednom trenutku izrastao u treći brend po snazi na tržištu kafe u Srbiji. „Bonito“ su prodali 2007, a „Mlin produkt“ nastavlja da uvozi i distribucira sirovu kafu, kao i da razvija maloprodajnu mrežu „Dućan“. Godine 2012. urađen je ribrending, u okviru kog je kreiran imidž običnog mini-marketa, kao veoma prepoznatljive, tople komšijske radnje, sa posebnim akcentom na prodaji kafe, i tada je promenjen naziv u „Dućan Moj“.

U stvari je mnogo prosto, samo treba raditi…

Mislim da je budućnost bilo kog posla u jedinstvenosti. Zvuči prozaično, ali u vremenu u kojem sve više dominiraju multinacionalne korporacije i veliki sistemi, a srednja preduzeća velikom brzinom nestaju ili ih kupuju multinacionalne kompanije, otvara se ogromno polje za mala preduzeća i preduzetnike. Potrebno je pronaći sopstvenu nišu u „pukotinama“ velikih sistema i lepo živeti u njoj.

Na naše pitanje u čemu je budućnost malih trgovina, on odgovara pitanjem: Mogu li Delhaize i Idea da ponude u svojim maloprodajama čvarke koje proizvodi mesar Savica iz Novog Bečeja (Promes) ili kajmak koji maloprodaja KMS market iz Čačka nudi svojim klijentima i za koji se prave spiskovi kupaca u maloprodaji? Pronađite nešto jedinstveno što „velika“ konkurencija, zbog svoje veličine ili tromosti, nije u stanju da ponudi… U stvari je mnogo prosto, samo treba raditi, uliva nam veru za kraj razgovora naš sagovornik.

Pročitajte takođe

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018.

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018. Izvor: eKapija …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *