Imaš poprilično dobar posao. Dopadaju ti se kolege, plata, čak ti je i stolica udobna. Dobar deo radnog vremena možeš provesti surfujući na netu, društvenim mrežama a možeš i u mali online šoping. Kako god, ako misliš da ti svaki dan na poslu može biti ovakav, razmisli još jednom. Da li ste se ikada zapitali kako Vas šef špijunira?

Neko Vas prati, prisluškuje Vam telefon, postavio je GPS u Vaš automobil. Zna da li ste kod kuće, ili možda kod ginekologa, u crkvi, ili u gej baru. Zavisno od toga ko Vas prati ovo može biti kršenje vaših osnovnih ustavnih prava, ili još samo jedan dan na poslu. Recimo, ukoliko policija želi da prisluškuje Vaš telefon ili da prati Vaš automobil mora prvo dobiti nalog od sudije. Međutum ukoliko Vaš šef želi da Vas prati ili prisluškuje verovatno bi to bilo njegovo pravo. Zapravo poslodavci uvek prate lokaciju svojih zaposlenih, to je jedan od načina da „drže na oku“ svoja vozila ili mobilne telefone. Osim toga uvek mogu biti sigurni da li njihov vodoinstalater stvarno rešava problem oko napukle cevi ili kupuje namirnice u obližnjem marketu.

Ulazimo u novo doba gde šefovi imaju više sredstava da analiziraju i prate zaposlene. Zato surferisvirajte ali i za pojas zadenite“. Da nas šef nadgleda, to je sigurno ali pravo pitanje je šta on zapravo gleda. Sasvim je sigurno da ovakav način kontrole zaposlenih povećava produktivnost, ali izgleda da je sve malo otišlo predaleko.

Ovo je 4 načina kako Vas šef špijunira.

1. Praćenje aktivnosti na društvenim mrežama.

Društvene mreže kao što su facebook i twitter su odličan način da kompanija prati Vaše aktivnosti i misli. A ukoliko Vas šef ne gotivi može iskoristiti i neku Vašu kompromitujuću sliku sa žurke kako bi opravdao Vaše greške na poslu i izbacio Vas iz tima.

Kako Vas sef nadgleda

2. Video nadzor

Ovo je tradicionalni način kontrole koji su mnogi poslodavci podigli na viši nivo. Na ovaj način poslodavac ne samo da može videti ko je ukrao više hrane iz frižidera 🙂 već može i podići produktivnost. Kako? Jedan restoran je postavio video nadzor u šanku. Na taj način prati učinak konobara. Koliko klijenata mogu da opsluže, koliko su brzi, kako se snalaze u stresnim situacijama, kakav im je trend prodaje. One kojima prodaja ima opadajući trend šalju na doobuke kako bi usavršili svoje veštine. https://poslovi.infostud.com/savet/Sve-sto-treba-da-znate-o-video-nadzoru-na-poslu/354

 

3. Praćenje aktivnosti na pametnim telefonima kompanije

Neke kompanije daju pametne telefone zaposlenima kako bi ih koristili u vanrednim situacijama. Korišćenje ovih telefona u druge svrhe može Vas skupo koštati. Većina kompanija instalira keyloggers kako bi pratila i nadgledala šta radite sa pametnim telefonom. A mnoge od njih su otišle korak dalje omogućavajući i GPS praćenje. Ovaj softver može obavestiti kompaniju kada ste odsutni iz kancelarije ili možda kada uzimate „sick day“ on the beach :-).  Pre nego što uzmete telefon raspitajte se šta je kompaniji po zakonu i po sopstvenim pravilima dozvoljeno da prati na Vašem službenom telefonu.

 

4. Nadgledanje ekrana Vašeg kompjutera

Koristite kompjuter u kompaniji u vreme radnog vremena da biste ažurirali status na Facebook-u, pogledali video na YouTube-u, tražite novi posao….? Vaš šef će to sigurno videti. Kompanija ima legalno pravo da nadgleda vaše aktivnosti na kompjuteru. Pre svega Vi koristite kompjuter kompanije, tako da svaki put kada proveravate lični mail, kompanija može pročitati isti.

Radno mesto

Izgleda da Edward Snowden   nije jedan jedini. Ako mislite da niko ne vidi šta radite, varate se.  Razmislite još jednom šta Vam je ostalo u istoriji pretrage, možete dobiti otkaz.

Jovana Aritonović