Bez obzira na to da li tražite svoj prvi posao ili želite da promenite onaj koji sada radite ili se vraćate tržištu rada posle dužeg vremena, pronalaženje posla podrazumeva da, prvo, budete iskreni prema sebi i znate šta sve možete, i drugo, da poznajete trendove tržišta rada.

oglasi-za-posao-default

SAVETI ZA LAKŠE PRONALAŽENJE POSLA

–          Istražite ono što vas posebno zanima. Usavršavajte se na područjima koja vas zanimaju.  Koje su vaše najjače osobine? Koji su vaši hobiji? Najbolje bi bilo usavršavati se na onim područjima koja vas zaista zanimaju. Dakle, uskladite svoje interese s karijernim planovima. Iako se čini da danas za svaki posao morate znati sve, specijalizacija je još jako bitna, stoga se najviše fokusirajte na jedan određeni deo u kojem ćete biti najbolji.

–         Istaknite svoju konkurentsku prednost – to znači da morate naći nešto u čemu ste bolji od ostalih kandidata. To nije lako, i drugi kandidati pokušavaju isto. Moraćete dodatno da se potrudite, kako biste povećali šanse za posao. Npr. nemojte se usavršavati samo u engleskom jeziku, pogledajte šta se još traži i učite npr. veštine koje sada traži svaki ozbiljniji poslodavac. Edukujte se i pratite trendove tržišta rada.

nezaposleni_mladi

–          Napišite dobar CV.  Nije važno jeste li radili na dvadeset poslova ili tražite prvi, CV morate imati. Za svako radno mesto na koje se prijavljujete napišite novi CV. U njega uključite samo one informacije koje su relevantne za određeni posao.

–         Umrežite se ili žargonski „potražite vezu“. Pitajte svoje profesore, porodicu i prijatelje imaju li kakve kontakte koji vam mogu pomoći u nalaženju posla. Dajte im kopiju svog CV-a. Nemojte ignorisati ni  Nacionalnu službu za zapošljavanje. Razgovarajte sa savetnikom o mogućnostima.

anketa-mladi-posao

Anketa: Mladi u traženju posla. Iskoristite i ovu opciju.

–          Kontaktirajte preduzeća u kojima biste voleli raditi.  Čak i ako nemaju raspisane konkurse u firmama u kojima biste voleli raditi pošaljite molbu/pismo. Praksa nekih poslodavaca je da imaju kontinuirano otvorene opšte konkurse, a kad se pojavi slobodno radno mesto na razgovor se pozivaju kandidati koji odgovaraju uslovima bez dodatnog prikupljanja prijava za posao. Možete je poslati poštom, E-mailom, faksom ili nazvati telefonski. Često se na veb stranicama preduzeća mogu naći upitnici koje trebate ispuniti i poslati. Ponekad kompanije konkurse objavljuju samo na svojim sajtovima, zato proverite s vremena na vreme ima li slobodnih radnih mesta.