START UP BIZNIS: DA ILI NE

Srbi se teže odlučuju za privatni posao i više bi voleli da rade u državnoj nego u svojoj firmi, jer im to deluje sigurnije. Ipak, sigurnosti sa razvojem kapitalističkog društva više nema. Obrazovanje nije usklađeno sa potrebama tržišta rada, mladi su posle školovanja bez posla, a oni malo stariji su u procesu tranzicije proglašeni tehološkim viškom. Svi oni moraju da se prilagode novim zahtevima tržišta. To podrazumeva da se edukuju ili prekvalifikuju.

startup

Znati šta, kako, zašto i koliko je to važno u privredi koje se menja iz dana u dan, važno je za opstanak i uspeh. Ipak, pokrenuti biznis nije mačiji kašalj. Do uspeha se ne dolazi preko noći. Međutim, ako se znaju osnovni koraci u preduzetništvu odnosno u pokretanju biznisa, uspeh je zagarantovan.

 SAM SVOJ GAZDA U OSNOVNIM KORACIMA PREDUZETNIŠTVA

Iako postoji uvreženo mišljenje da je lako osnovati firmu lako i da prave muke nastaju tek sa početkom poslovanja, oni koji sate provode u šetnji od šaltera do šaltera, ne misle baš tako. Ukoliko se odlučite da otvorite sopstveno preduzeće, najbolje je da se obavestite o svim koracima pokretanja biznisa, jer poznavanje tih koraka garantuju uspeh ne samo u otvaranju preduzeća, nego i siguran plan kako se u predviđenom roku razviti i postići uspeti u određenoj oblasti.

success failure

Osnovno je odabrati da li se registrovati kao preduzetnik ili privredno društvo, što se obavlja u Agenciji za privredne registre koja traži određenu dokumentaciju i odabir poslovnog imena. Zatim sledi izrada pečata, dobijanje poreskog identifikacionog broja PIB u Poreskoj upravi, otvaranje računa u poslovnoj banci itd. To je, može se reći, tehnički deo otvaranja firme.

Ipak, ako ste ozbiljni i želite da pokrente svoj biznis, predlažemo da se dobro informišete o celom tom procesu, šta pre i šta posle otvaranja radnje. Na primer, procenite isplatljivost firme, kolika je potrebno uložiti u formiranje kampanje, kakva je cenovna optimizacija i koje su mogućnosti za plasman proizvoda ili usluge. Kompletnu edukaciju kako pokrenuti firmu ili start up biznis možete da dobijete od već uspešnih preduzetnika koji su savetodavni partneri Centra za poslovne veštine „Eduka plus“ u Nišu.

business-startup-logo

SVE VIŠE PREDUZETNIČKIH RADNJI U SRBIJI

U prvih 10 meseci 2015. godine u start up biznisu u Srbiji uspelo je oko 2000 preduzetnika, jer je osnovano ukupno 28.083 preduzetničkih radnji, a zatvoreno 26.108, saopštila je Agencija za privredne registre. Ako se ispune očekivanja Vlade Srbije povodom donete Strategije za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i konkurentnosti, za period od 2015. do 2020. godine, broj MSP u našoj zemlji bi trebalo da se sa sadašnjih 315.412 poveća na 350.000, a broj zaposlenih sa nepunih 770.000 na 950.000.