Sberbank Srbija ostvarila 436 miliona dinara dobiti u 2016. – Broj klijenata uvećan za 62%

Sberbank Srbija ostvarila 436 miliona dinara dobiti u 2016. – Broj klijenata uvećan za 62%
| Izvor: eKapija

Sberbank Srbija saopštila je da je zabeležila porast profitabilnosti i ostvarila dobit od 436 miliona dinara u 2016. godini, dok je broj klijenata porastao za 62% u odnosu na prethodnu godinu.

Banka je ostvarila neto prihod po osnovu kamata u iznosu od 4,4 milijarde dinara, dok ukupan neto prihod od naknada iznosi nešto više od milijardu dinara i predstavlja za 6,3% bolji rezultat u odnosu na prethodnu godinu. Udeo prihoda od naknada u ukupnim prihodima iznosi 8,1%.

Sberbanka je u 2016. korporativne klijente podržala ukupnim iznosom kredita od 44,1 milijardi dinara, dok su depoziti pravnih lica zabeležili rast od 28,5% u odnosu na prethodnu godinu, na 47,5 milijardi dinara.

Ukupni plasman kredita fizičkim licima u iznosu od 9,6 milijardi dinara predstavlja rast od više od 55% u odnosu na prethodnu godinu. U segmentu mikro klijenata ukupan iznos odobrenih kredita premašio je 7,7 milijardi dinara. Ukupan iznos depozita stanovništva i mikro klijenata porastao je na 37,4 milijardi dinara čime je ostvaren međugodišnji rast od 18,5%.

Adekvatnost kapitala se iz godine u godinu poboljšava i na kraju 2016. godine iznosi 21,8%, dok bilansna suma iznosi 108 milijardi dinara, saopštila je ta banka.

– Izuzetno smo zadovoljni postignutim rezultatima u 2016. godini u svim oblastima poslovanja. Ipak, ono što nas najviše raduje jeste porast broja klijenata za 62% u odnosu na prethodnu godinu, a koji predstavlja najbolji pokazatelj da je tržište prepoznalo kvalitet ponude Sberbank Srbija – izjavila je Marijana Vasilesku, predsednica Izvršnog odbora Sberbank Srbija.

Pročitajte takođe

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni YouTube će uskoro omogućiti pristup …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *