Sberbank Srbija ostvarila 436 miliona dinara dobiti u 2016. – Broj klijenata uvećan za 62%

Sberbank Srbija ostvarila 436 miliona dinara dobiti u 2016. – Broj klijenata uvećan za 62%
| Izvor: eKapija

Sberbank Srbija saopštila je da je zabeležila porast profitabilnosti i ostvarila dobit od 436 miliona dinara u 2016. godini, dok je broj klijenata porastao za 62% u odnosu na prethodnu godinu.

Banka je ostvarila neto prihod po osnovu kamata u iznosu od 4,4 milijarde dinara, dok ukupan neto prihod od naknada iznosi nešto više od milijardu dinara i predstavlja za 6,3% bolji rezultat u odnosu na prethodnu godinu. Udeo prihoda od naknada u ukupnim prihodima iznosi 8,1%.

Sberbanka je u 2016. korporativne klijente podržala ukupnim iznosom kredita od 44,1 milijardi dinara, dok su depoziti pravnih lica zabeležili rast od 28,5% u odnosu na prethodnu godinu, na 47,5 milijardi dinara.

Ukupni plasman kredita fizičkim licima u iznosu od 9,6 milijardi dinara predstavlja rast od više od 55% u odnosu na prethodnu godinu. U segmentu mikro klijenata ukupan iznos odobrenih kredita premašio je 7,7 milijardi dinara. Ukupan iznos depozita stanovništva i mikro klijenata porastao je na 37,4 milijardi dinara čime je ostvaren međugodišnji rast od 18,5%.

Adekvatnost kapitala se iz godine u godinu poboljšava i na kraju 2016. godine iznosi 21,8%, dok bilansna suma iznosi 108 milijardi dinara, saopštila je ta banka.

– Izuzetno smo zadovoljni postignutim rezultatima u 2016. godini u svim oblastima poslovanja. Ipak, ono što nas najviše raduje jeste porast broja klijenata za 62% u odnosu na prethodnu godinu, a koji predstavlja najbolji pokazatelj da je tržište prepoznalo kvalitet ponude Sberbank Srbija – izjavila je Marijana Vasilesku, predsednica Izvršnog odbora Sberbank Srbija.

Pročitajte takođe

Budućnost je naklonjena malim aerodromima – Niš obara rekorde, Morava traži svoju šansu

Budućnost je naklonjena malim aerodromima – Niš obara rekorde, Morava traži svoju šansu Kada je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *