Sedam novih investitora u slobodnim zonama Srbije do kraja 2016. – U naredne dve godine očekuju se ulaganja od oko 70 mil EUR
| Izvor: eKapija

Privredna Komora Srbije Od početka 2016. u slobodnim zonama u Srbiji registrovano je 6 novih investitora dok se do kraja godine očekuje još 7 novih ulagača, saznaje „eKapija“ u Upravi za slobodne zone.

– Koliko će iznositi vrednost ovih ulaganja teško je proceniti, ali prema podacima sa kojima raspolažemo u naredne dve godine očekuje se investiciono ulaganje u iznosu od oko 70 mil EUR i zapošljavanje oko 5.000 radnika – kaže za „eKapiju“ Milan Ristić, direktor Uprave za slobodne zone.

Ovde, ističe naš sagovornik, nisu uzete u obzir kineske investicije u „Železari Smederevo“, koja će takođe raditi u ovom režimu.

U Srbiji za sada posluje 14 slobodnih zona što je, kaže Ristić, dovoljno, pa nije u planu otvaranje novih. Investitorima će ipak biti na raspolaganju novi kapaciteti budući da je planirano proširenje područja postojećih.

Slobodna zona Novi Sad biće proširena za novih 14ha, a nove parcele investitorima će biti na raspolaganju već početkom avgusta. Ukupan promet robe u ovoj slobodnoj zoni u 2015. godini iznosio je 92.025.483,00 EUR, dok je izvoz dostigao vrednost 16.268.385,00 EUR, što je za 24,51% više u odnosu na 2014.

Na ukupno 89 hektara na području novosadske slobodne zone za dva meseca će poslovati 7 proizvodnih korisnika (i 52 korisnika koji se bave trgovinom), a „najsvežiji“ stanovnik je kompanija „Alex Chi Fashion“ koja je za septembar najavila opremanje i pokretanje proizvodnog konfekcijskog programa i zapošljavanje 200 radnika.

– Do kraja godine, sa sigurnošću možemo potvrditi da će biti otvoreno 200 novih radnih mesta, iako po pregovorima koje vodimo, očekujemo da to bude mnogo veći broj – ističu u Slobodnoj zoni Novi Sad, dodajući da je poslednje dve godine pojačano interesovanje italijanskih i turskih kompanija.

Interesovanje ne jenjava ni za Slobodnu zonu Pirot, koja će kao i Slobodna zona Svilajnac biti proširena u naredna dva meseca. U pirotskoj slobodnoj zoni, koja je po anketama „Financial Times“-a već dve godine među prvih 50 na svetu, kažu za „eKapiju“ da se proširenje od 4 ha radi za nove i stare investitore, i to za kompanije: „Tigar Tyres“ (proizvodnja autoguma), „Irelly d.o.o.“ (prerada drveta) i „Parga“ (izrada metlnih konstrukcija i mašinska obrada).

– Razgovaramo i sa novim kompanijama iz Turske i Italije, a proširenjem postojećih korisnika zone, očekuje se otvaranje oko 140 radnih mesta.

Za ulagače je spreman i Beograd. Kako su nam potvrdili u Upravi za slobodne zone, do kraja ove godine lokacija Barič u okviru Slobodne zone „Beograd“, gde svoje investicione aktivnosti treba da započne kompanija „MEI TA Industries“, trebalo bi da dobije Rešenje za početak rada.

Ponuda infrstrukturno opremljenog zemljišta, spoljnotrgovinski sporazumi koji omogućavaju plasman na tržište od oko milijardu stanovnika i povoljan geografski položaj, vide se kao glavne konkurentske prednosti slobodnih zona u Srbiji, dok se kao najveće prednosti poslovanja u slobodnim zonama navode oslobađanje plaćanja carine i poreza na dodatnu vrednost na repromaterijal i opremu, kao i na potrošnju energenata.

Kao prepreka za privlačenje većeg broja investitora u slobodne zone u Srbiji ranije je navođena činjenica da Srbija zbog nedostatka para u budžetu, firmama koje posluju u zonama naplaćuje porez na dobit od 15%, što konkurenti, poput turske i makedonske zone, ne čine.

Direktor Uprave za slobodne zone kaže da su u ovoj instituciji mišljenja da bi broj investitora u slobodnim zonama mogao biti veći da su proizvođači u slobodnim zonama u potpunosti ili delimično oslobođeni od plaćanja poreza na dobit pravnih lica, ali i da stabilna politička situacija u zemlji predstavlja komparativnu prednost naših zona u odnosu na turske ili makedonske.

– O tome govori i podatak o sve većem broju turskih investitora u Srbiji, koji su pre svega zainteresovani za rad u slobodnim zonama – navodi Ristić.

Aktivne slobodne zone u Srbiji ostvarile se u 2015. godini promet od oko 5 mlrd EUR, što je rast od 97% u odnosu na prethodnu godinu. U njima posluje više od 200 multinacionalnih kompanija gde je zaposleno više od 20.000 ljudi dok obim investicionih ulaganja u zonama u 2015. godini iznosi preko milijardu evra. Izvoz robe iz slobodnih zona se iz godine u godinu povećava i čini 20% ukupnog izvoza Srbije.