SEELIGER: Osnivanje nemačko-srpske privredne komore doneće nove investicije
| Izvor: RTS

Ronald Seeliger Prva međudržavna komora Srbije s nekom zemljom, nemačko-srpska privredna komora, osniva se večeras. Predsednik nemačko-srpskog privrednog udruženja Ronald Seeliger kaže za RTS da je to, iz nemačkog ugla, pravi način da se uredi odnos dve zemlje.

On je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je osnivanje nemačko-srpske komore na jedan zvaničan način temelj za cvetanje investicija.

– To će prepoznati investitori u Nemačkoj za stvaranje solidnih i trajnih odnosa. Nismo tu da zamenimo nekoga. To je iz nemačkog ugla pravi način da uredi odnos dve zemlje – napominje Seeliger.

Prema njegovim rečima, komora je osnovana bilateralnim aktom o osnivanju te komore.

– To je prva komora koja je na taj način osnovana i nosi volju obe vlade, i srpske i nemačke, da se formalizuju privredni i poslovni odnosi i politička volja. U tome imamo snažnu podršku kako Srbije, tako i Nemačke. Siguran sam da će pomoći svim preduzećima koje su članice privredne komore – napominje Seeliger.

Predsednik nemačko-srpskog privrednog udruženja kaže da uvek postavlja pitanje „ko će sledeći da ulaže u Srbiju“.

– Mi smo druga najveća zemlja po obimu trgovine sa Srbijom, ali ako isključite taj jednokratni efekat, naši privredni odnosi su prošireni na 350 nemačkih investicija u Srbiji. Mislim da je to čvrst temelj i dobra osnova za jačanje privrednih odnosa – smatra Seeliger.

Kako kaže, trgovinska razemena duplirana je od 2010, a nemačke komapnije uložile su 1,8 mlrd EUR i doprinele stvaranju više od 30.000 radnih mesta.

– Jasan je znak da će slediti još toga. Mi imamo, kao Nemačka privredna komora, zainteresovanih kompanija i mi ćemo s tim nastaviti – napominje predsednik nemačko-srpskog privrednog udruženja.

Prema njegovim rečima, srpska Vlada dosta toga čini kako bi dovela investicije, pre svega u organizaciji raznih skupova u Nemačkoj za privlačenje investitora u Srbiju.

– Jedno od najboljih sredstava je da su investitori koji su u Srbiji zadovoljni. Mi vidimo sebe kao partnere za sve druge kompanije. Srpska vlada može da nastavi s reformama i siguran sam da će stvari ići u najboljem pravcu – zaključuje Seeliger.