Sektor organske poljoprivrede među najbrže rastućim u Srbiji – U 2015. godini izvezeno 19,6 mil EUR zdrave hrane
| Izvor: Tanjug

Srbija ima velike pogodnosti za proizvodnju i plasman organskih proizvoda na velika inostrana tržišta i to je trenutno jedan od sektora sa najvećim i najbržim rastom u našoj zemlji, rečeno je Tanjugu u ponedeljak, 25. jula, u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Organska proizvodnja pruža mogućnost malim poljoprivrednim gazdinstvima koja obrađuju usitnjene posede od dva do četiri hektara da izvoze na tržište EU i ostvare značajan profit. Od voćnih vrsta najveći je izvoz smrznute maline i kupine, kao i svežih organskih jabuka, dok se od prerađevina najviše izvoze koncentrati od jabuka, sušenog voća, pire od višanja, dunja i kupina.

– Imamo često odlične rezultate kod ljudi koji su odlučili da posle konvencionalnih gradskih zanimanja postanu poljoprivrednici, ali ako se tome pristupi na pravi način, prouče trendovi i literatura i slušaju saveti, mogu da se postignu dobri rezultati – rekao je šef Centra za organsku proizvodnju u PKS Veljko Jovanović.

Kako je objasnio, za organsku proizvodnju potrebna su nešto veća ulaganja i dobijaju se nešto manji prinosi, ali oni donose mnogo veću zaradu, jer se zdravi proizvodi sve više traže u svetu.

Iako su mogućnosti ogromne i još nedovoljno iskorišćene sve je više kompanija koji se bave organskom proizvodnjom. Pre šest godina samo 137 proizvođača je bilo u toj branši, dok je 2015. broj dostigao skoro 2.000, uključujući i kooperante.

Jovanović je istakao da PKS podržava proizvođače organskih proizvoda da unaprede proizvodnju, tržišnu poziciju i povežu se sa inostranim partnerima i kupcima. Ovaj sektor ima veliku perspektivu za razvoj u Srbiji, a uslovljen je i rastom u Evropi, gde je prosek učešća organskog u ukupnom poljoprivrednom zemljištu oko šest procenata, dok je u Srbiji svega 0,44%.

foto: pilipphoto/shutterstock.com – Neke zemlje poput Austrije dostigle su 20% učešća, a Danska, na primer, planira da postane potpuno organska zemlja bez konvencionalne poljoprivrede. To je dokaz da se o organskoj poljoprivredi razmišlja kao o važnom i ravnopravnom delu, a ne kao o nekim hipi komunama koje na selu stvaraju nešto što je neobično i malo isplativo – naglasio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, proizvodnja i izvoz se uglavnom svode na neprerađene ili osnovne proizvode, odnosno, proizvode sa preradom prvog stepena. Ipak, izvoz stalno raste i od 2012. je veći za čak 500%. Zato je važno da razvijemo prerađivačku industriju.

Zahvaljujući dobrim klimatskim i zemljišnim uslovima, organski proizvodi mogu da budu jedan od faktora ekonomskog razvoja i prepoznatljivosti Srbije.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, organska proizvodnja u Srbiji u 2015. se odvijala na ukupnoj površini od 15.298 hektara, uključujući sertifikovane proizvode, kao i one u procesu dobijanja sertifikata. U odnosu na 2014. površine su povećane za 62%.

Prema podacima Uprave carina u 2015. godini je ukupno izvezeno organskih proizvoda u vrednosti od 19,6 mil EUR, a najviše se izvozi u Nemačku, SAD, Holandiju, Belgiju, Austriju i Poljsku.