Šest globalnih trendova koje bi mali trgovci trebalo odmah da primene
| Izvor: eKapija

Prethodna decenija nam je donela pametne telefone i nosivu tehnologiju, sazrevanje interneta stvari i mogućnost plaćanja ubacivanjem ili prislanjanjem kartice ili putem sms poruka. Bili smo svedoci lansiranja društvenih mreža, načina na koji one objedinjuju svet i prevazilaze broj od 1,5 milijardi korisnika, što je više od populacije najveće države na svetu. Ove inovacije, ali i mnoge druge, transformisale su način na koji živimo, vršimo međusobnu interakciju i naravno, način na koji kupujemo.
Sledeći te promene i tehnološki napredak, kompanija „MasterCard“ predstavlja 6 najvažnijih trendova koje bi trgovci, kako mali tako i veliki, trebalo da primene kako bi došli do novih kupaca, povećali prodaju i zadobili lojalne klijente.

1. Prilagođavanje potrošačima. Ljudi žude za personalizovanim iskustvom: oko polovine kupaca koji su učestvovali u nedavnom istraživanju kompanije „MasterCard“ izjavilo je da ih frustrira kada trgovci ne znaju šta oni kao kupci žele. Trgovci koji mogu da kupcima demonstriraju da oni imaju odgovarajući proizvod i urade to u pravo vreme, pobeđuju u tržišnoj trci. Podaci o potrošačima trgovcima pružaju uvide koji im pomažu da uđu u novu eru- doba personalizacije trgovine. Trgovci koji se fokusiraju na „mikro-momente“ u procesu donošenja odluke o kupovini, koristeći uvide koji proističu iz programa lojalnosti, marketinških kampanja i unapređene analitike, ostaće relevantni na tržištu i unaprediće prodaju. Ono što nam predstoji je digitalno iskustvo kupovine koje je više prilagođeno potrošaču sa relevantnim, personalizovanim preporukama i promocijama.

2. Digitalizacija iskustva kupovine u radnji. Imajući u vidu da 62% kupaca kaže da istražuju pre kupovine na internetu više nego što su to nekada radili i da prosečan supermarket ima više od 42.000 artikala, vrlo je verovatno da potrošači znaju o proizvodima više od samih trgovaca. Tu na scenu stupa novo trgovačko okruženje obogaćeno tehnologijama koje omogućava trgovačkom osoblju da budu kupcima na usluzi umesto da ih „teraju“ da nešto kupe. Na primer, razvoj beacon tehnologije omogućava trgovcima da se povežu sa svojim potrošačima u realnom vremenu, što je pravi način da se unapredi celokupno iskustvo kupovine.

3. Socijalizacija kupovine. U skoro 80% kupovine kupci se informišu putem nekog od mobilnih uređaja, imajući u vidu da kupci skoro svuda imaju pristup informacijama, recenzijama proizvoda, cenama i ponudama. Dok su preporuke prijatelja i porodice i dalje najvažnije potrošačima- to je izjavilo 83% ispitanika nedavnog istraživanja agencije „Nielsen“– dve trećine potrošača postavlja svoje recenzije na internetu. Kompanija „MasterCard“ predviđa da će tehnološki napredni trgovci proširiti svoje digitalno prisustvo putem direktne kupovine klikom na opciju za kupovinu, P2P edukacije o proizvodima i opisima proizvoda u realnim uslovima, što će stimulisati autentične recenzije i deljenje sadržaja.
4. Internet stvari postaje sve značajniji. Uređaji, nosiva tehnologija, automobili, sijalice i uređaji svih vrsta postaju povezani na internet. Danas postoji oko 10 milijardi takvih uređaja, a biće ih 50 milijardi do 2020. godine. U svetu gde se internet konekcija podrazumeva, praktičnost prilikom upotrebe postaćeodlučujući faktor prilikom donošenja odluke o kupovini jer „povezani“ potrošač, suočen sa sve manje vremena za sebe i sve većom potrebom za tim vremenom, traga za tehnologijama koje su praktične, pristupačne i sigurne. Kompanija „MasterCard“ očekuje da će u budućnosti biti predstavljeno još više rešenja kao što je aplikacija „Groceriesby MasterCard“, aplikacija za kupovinu koja omogućava potrošačima da poručuju namirnice iz svog frižidera u nekoliko jednostavnih koraka. Za pametne trgovce, pravi faktori diferencijacije biće međusobna povezanost i glatko iskustvo kupovine dok potrošači traže one proizvode i usluge koji se međusobno uklapaju kako bi im pojednostavili i unapredili stil života.

5. Dalja dostignuća pomoću čipa. Tražite dodatne pogodnosti i funkcionalnosti od čip kartica. Dok se u SAD-u sada prelazi na korišćenje čip tehnologije za platne kartice, Evropljani i stanovnici drugih kontinenata širom sveta već uživaju u pametnim, interaktivnim karticama koje pružaju obilje usluga, od pristupa više računa do mnogobrojnih platnih opcija i viševalutnih kartica.

6. U korak sa putovanjima. Rezultati istraživanja „Spending Pulse 2015“ kompanije „MasterCard“ pokazuju rekordnu potrošnju na avio letove i smeštaj. Potrošači koriste svoje odmore da kupuju, tražeći brendove koje vole i kojima verujui otkrivajući nove. Ovo se dešava u njihovim zemljama, ali i tokom putovanja u inostranstvo, i naročito je karakteristično za luksuzne kategorije. Načini na koje se gradovi, putovanja i trgovina unapređuju su međusobno povezani i taj razvoj može da postane pokretačka sila za nova partnerstva i da otvori nove mogućnosti za trgovce.
Za dobro obaveštene potrošače sa praktično neograničenim mogućnostima, iskustvo je od presudnog značaja. Trgovci koji razumeju i koriste najnovije trendove imaju veće šanse da potrošačima pruže najbolja moguća iskustva i da povećaju prodaju.

Kada je reč o Srbiji, trgovci usvajaju beskontaktna plaćanja kao način da izađu u susret željama svojih potrošača za jednostavnošću, sigurnošću i brzinom tokom plaćanja. Jedno od rešenja koje pruža te pogodnosti je „MasterCard“ beskontaktna platna tehnologija i tokom godina se beskontaktna mreža u Srbiji proširila te sada obuhvata 12 banaka koje izdaju beskontaktne kartice: AIK banka, Banca Intesa, Erste banka, Eurobanka, Komercijalna banka, OTP, Piraeus, Poštanska Štedionica, Raiffeisen banka, Sberbank, Telenor bank i UniCredit banka, ali i brojne trgovce, kako velike trgovačke lance tako i male radnje. Artur Turemka, izvršni direktor kompanije „MasterCard“ za tržišta Balkana, kaže da Srbija predvodi u inovacijama na Balkanu kao prva zemlja koja je uvela beskontaktno plaćanje 2008. godine i gde posluje jedna potpuno onlajn mobilna banka, te trenutni razvoj predstavlja dobru infrastrukturnu osnovu za buduću implementaciju nekih još naprednijih.