Šest novih elektronskih poreskih prijava od 2016.
| Izvor: Beta

Direktorka Poreske uprave Srbije Dragana Marković najavila je da će početkom 2016. godine biti uvedeno šest novih elektronskih poreskih prijava.

– Reč je o prijavama za porez na premije neživotnih osiguranja, doprinose za osnivače, odnosno članove privrednih društava, samooporezivanje fizičkih lica, poreskoj prijavi za ispunjavanje obaveze zapošljavanja lica sa invaliditetom, za porez na dobit po odbitku i poreskoj prijavi na dobit po odbitku koji ostvaruju nerezidentna lica – kazala je Markovićeva u intervuju za novi broj Magazina Biznis.

Ona je navela da sada Poreska uprava primi u proseku oko 15.000 elektronskih prijava dnevno, a od sledeće godine oko 95% javnih prihoda za čiju naplatu je zadužena ta služba biće ostvareno na osnovu elektronskih prijava.

U 2016. godini, kako je dodala, biće uvedena i nova aplikativna rešenja za poreske prijave preduzetnika koji vode poslovne knjige, kao i za administraciju poreskih prijava za nasleđe ili poklon.

– Pretpostavke da Srbija i naredne godine napreduje na Duing biznis listi Svetske banke, kada je o porezima reč, već postoje, jer očekujemo da sledeće godine izveštaj Svetske banke obuhvati i elektronske prijave za porez na dobit, kao i godišnji porez na dohodak građana, uvedene ove godine – kazala je Markovićeva.